Rekordsmelting på Grønland

Smelterekord på Grønland kan gi konsekvenser for Afrika

For under en måned siden meldte NASA Goddard Institute at 2010 var det varmeste året som noen gang er registrert. Nok en klimarekord er blitt slått. For aldri før har så mye is smeltet på Grønland som det gjorde i 2010.  Det melder blant annet The New York Times. Ifølge forskere varte smeltesesongen nesten to måneder (50 dager) lenger enn normalt.

Resultatene passer bra med data fra Verdens metrologiske organisasjon, som viser at gjennomsnittstemperaturen på Grønland i 2010 var mer enn tre grader over normalen. Dette har jeg skrevet om tidligere.

Om all isen på Grønland skulle smelte vil havet kunne stige med opp mot 7 meter. Se denne TV-reportasjen fra BBC om hvordan isen smelter.

Men en rask smelting av isen på Grønland kan også få konsekvenser for landområder så langt vekk som i Afrika. I denne 15 minutter lange dokumentaren, produsert av filmskaper Andrew Johnstone, kan du se hvordan smeltende grønnlandsis kan få katastrofale følger så langt sør som i Nildeltaet.

Kilde: The Guardian

Vil du se mer om hvordan isen på Grønland smelter, sjekk dette innslaget fra 2009.

Kilde: The Telegraph:

Om Erik M

Jeg som skriver denne bloggen har arbeidet med klima og energispørsmål i snart 20 år, og har bakgrunn fra flere miljøorganisasjoner. I dag arbeider jeg som journalist og skriver på en bok om norsk klimapolitikk. Av utdanning er jeg statsviter, med fordypning i emnene organisasjonsteori, midtøstenkunnskap og amerikansk sikkerhetspolitikk.
Dette innlegget ble publisert i Klima, Klimaforhandlinger, Natur, Nyheter, POLITIKK, Samfunn, Ukategorisert og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s