Ikke rom for ny, norsk oljeutvinning

Lagt ut av

Skal vi nå klimamålene, kan ikke Norge åpne flere oljefelt. Det viser en ny rapport.

Det er ikke mulig for Norge å åpne flere nye oljefelt, om vi skal nå klimamålene fra Paris. Slik konkluderer en ny rapport fra stiftelsen Oil Change International. Årsaken er at det allerede er nok olje- og gassfelt i produksjon i verden, til å varme opp jorden mer enn Paris-avtalens mål.

— Norske politikere må ta ansvar og vise vei for en kontrollert nedbygging av fossil energiproduksjon, sier leder i Naturvernforbundet, Silje Lundberg.

Ap og Høyre uenige

Det var onsdag 9. august den nye rapporten ble lansert på Kulturhuset i Oslo. Med på lanseringen var blant annet Høyres Nikolai Astrup og Arbeiderpartiets Truls Wikholm. De var uenige i rapportens konklusjon.

— At ensidig norsk reduksjon i oljeproduksjonen i Norge gir globale utslippsreduksjoner, er jeg grunnleggende uenig i, sa Astrup.

— Vi tror det er etterspørselssiden man må gjøre noe med for å redusere utslippene, sa Wikholm, som viste til hvordan nye elbiler ville kunne strupe konsumet av bensin og diesel.

Stemmer fra Sør. Nigerianske Nimmo Bassey (nummer to fra venstre) og filippinske Lidy Nacpil (nummer tre fra venstre) var kritisk til norsk oljeproduksjon. Til venstre Hannah McKinnon fra oil Change International. Greenpeace-leder Truls Gulowsen til høyre.

Rapporten, som er omtalt av bl.a The Guardian, baserer seg på data fra blant annet EU Kommisjonen, Rystad Energy og FNs klimasekretariat. Skal verden ha 66 prosents sjanse for å nå togradersmålet, er det ikke rom for å slippe ut mer enn 800 Gigaton med CO2. Men dersom vi brenner opp all kull, olje og gass som allerede er i produksjon, vil det gi et utslipp på mer enn 900 Gt. CO2. Da har man heller ikke inkludert utslipp fra eksempelvis sementproduksjon i regnskapet. Derfor er det ikke bærekraftig å åpne nye oljefelt, konkluderer rapporten.

Men fra oljeindustriens side har det ofte blitt hevdet at det er plass til mer olje, bare vi kutter ut å bruke kull i stedet. Men det er rapportens hovedforfatter Greg Muttitt, helt uenig i.

– Selv om vi kutter ut all kullproduksjon i morgen den dag, vil karbonet som utvinnes fra eksisterende olje- og gassfelt, være nok til å varme opp jorden mer enn 1,5 grader, forklarer han.

Griper inn i valgkampen

Siden den industrielle revolusjon, har temperaturen på jorden økt med nesten en grad. Årsaken er forbrenning av kull, olje og gass. Fortsetter vi å produsere olje, gass og kull som før, vil det føre til katastrofale klimaendringer. Det er verdens ledere enige om.

I Paris ble derfor verdens land og folk enige om å begrense den globale oppvarmingen til godt under 2 grader og arbeide for å begrense den til 1,5 grader.

— I et slikt scenario, er det ikke rom for at Norge åpner nye oljefelt, sa Muttitt under lansering av rapporten.

Rapporten gir ammunisjon til dem som mener ny norsk oljeproduksjon må stanses. Nylig saksøkte Greenpeace og Natur og Ungdom den norske stat for å tildele stadig nye leteblokker i Barentshavet. Organisasjonene mener de nye tildelingene bryter mot målene i Paris-avtalen og den norske grunnlovens miljøparagraf, hvis formål er å verne blant annet framtidige generasjoner. Både SV og Miljøpartiet de Grønne har stilt seg bak kravet om å stanse både den 23. og den 24. konsesjonsrunden, som åpner for ny oljeleting i Barentshavet. MDG har til og med stilt som ultimatum i valgkampen at ingen nye leteblokker kan lyses ut av en regjeringen de skal støtte.

— Jeg tror ikke noen vitenskapelig rapport kan avgjøre hvilket parti du skal stemme på, men dersom Norge skal utvinne mer olje, er det andre oljeproduserende land, eksempelvis i Sør, som må slutte å gjøre det. Det vil ikke være solidarisk av Norge å kreve, sa Muttitt.

Norge kan spille en forskjell

Etter at rapporten var presentert, ble et knippe representanter for miljøorganisasjoner i Sør, invitert opp på scenene. En av dem var filippinske Lidy Nacpil fra organisasjonen Jubilee South Asia Pacific Movement, som hadde klare meninger om norsk oljeutvinning. Filippinene har de siste årene opplevd flere store orkaner, og klima står høyt på dagsorden. Nacpil fastslo at Norge er i en unik posisjon for å vise vei ut av oljealderen.

— Norge har et stort potensial for lederskap. Dere har nytt godt av oljen så langt, har penger på bok, og har dermed mulighet til å gjennomføre en gradvis omstilling, sa hun. Hun fikk støtte fra Rafto-pris-vinner Nimmo Bassey, fra Nigeria.

— Jeg har sloss mot oljeproduksjon i Nigeria i flere tiår. Et av argumentene jeg ofte får høre, er at om vi utvinner olje så vil vi bli like rike som Norge. Så lenge Norge fortsetter å utvinne olje, så sender det et signal til verden om at det er greit, sa han.

— Men betyr det egentlig noe hva et lite land som Norge gjør, spurte moderator og Greenpeace-leder Truils Gulowsen

— Dere må ikke undervurdere deres egen rolle. Norge var et av de første land som slettet u-landsgjeld. Det ga momentum og argumenter til organisasjoner som sloss for gjeldsslette over hele verden, svarte Nacpil. Hun mente et norsk lederskap for å avvikle oljeproduksjonen, kunne ha en tilsvarende effekt.

Det rådet fikk hverken Astrup eller Wikholm med seg. Ingen av dem ble igjen for å høre hva representantene for solidaritets- og miljøorganisasjonene i Sør mente om saken. De gikk med en gang de var ferdige med sine egne innlegg.

Les mer:

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s