50 millioner kroner til atomlagring

Lagt ut av

Et nytt offentlig organ skal ta hånd om norsk atomavfall. Det har regjeringen bestemt og bevilger samtidig 50 millioner kroner til arbeidet.

Ting tar tid. For 18 år siden var jeg aksjonsleder da Natur og Ungdom okkuperte atomlageret på Kjeller og stilte krav om sikker lagring av norsk atomavfall. Som et resultat av aksjonen, bevilget regjeringen den gang penger til en svært viktig oppgradering av sikkerheten ved lagrene. De startet også en prosess mot sluttlagring av avfallet, en prosess som enda ikke er over.

Men nå har regjeringen endelig besluttet å opprette en ny organisasjon som får i eneansvar å ta vare på avfallet og planlegge et nytt lager og deponi. Ansvaret har så langt ligget i skjæringspunktet mellom forskningsstiftelsen IFE, som drifter og eier reaktorene på Kjeller og i Halden, og Nærings og fiskeridepartementet. Ingen har helt villet påta seg eneansvaret, noe som i høy grad har ført til ansvarspulverisering og forsinkelser i arbeidet med å ta hånd om avfallet.

Et av våre hovedkrav tilbake i 1999 var nettopp at det måtte opprettes en organisasjon som fikk i hovedansvar å planlegge- byggge og drifte et nytt lager. En liten jubileums-gave til Natur og Ungdom som fyller 50 år i disse dager, må dette derfor kalles.

I statsbudsjettet kan man lese: «Forvaltningsorganet skal være et nasjonalt organ for dekommisjonering av nasjonale atom- reaktorer og håndtering av nasjonalt atomavfall. Organet skal bidra til samfunnsøkonomisk gode løsninger innenfor sitt ansvarsområde. Organet skal ivareta framdrift, kapasitet og kompetanse i oppryddingsarbeidet. Organets grenseflate mot IFE skal utredes og klarlegges. For å bidra til rask framdrift etableres organet så tidlig som mulig i 2018. Organet overtar oppgaver gradvis fra IFE og må ha nødvendige konse- sjoner for oppgaver som organet skal utføre.»

Regjeringen bevilger samtidig 50 millioner kroner til å ta hånd om det høyaktive avallet og 8 millioner til å ta hånd om lav- og mellomaktivt avfall.

De seks gule permene fra vårt arbeid med Haldenreaktorens konsesjonsrunde tilbake i 1999, står etter hva jeg forstår fortsatt i Natur og Ungdoms arkiv. Kravet vårt den gang var et nytt, sikkert, mellomlaget for norsk høyaktivt atomavfall i fjell. 18 år seinere nærmer vi oss kanskje en løsning. Gratulerer Natur og Ungdom og lykke til med 50 nye år i miljøets tjeneste.

Les mer:

– Norsk atomavfall er norsk ansvar (opprop fra miljøorganisasjonene).

– Ingen god løsning for nork atomavfall.

Hva skjedde i Tsjernoby?

Bør denne informasjonen hemmeligholdes?

Greenpeace-protest mot atomeksport.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s