Tragedien i Kindu

Lagt ut av

Her står jeg sammen med en av heltene fra Kongokrisen. Våren 1961 ble han og flere andre FN-soldater omringet av en rasende mobb på flere hundre mennesker, bevæpnet med macheter og maskinpistoler, i byen Kindu øst i Kongo. Det var starteren på et døgn langt mareritt, og et forløp til den såkalte Kindu-massakeren, noen måneder seinere, der 13 italienske FN-piloter ble tatt livet av i nettopp Kindu.

Viggo Magne Berg var bare 20 år da han ble sendt til Kongo som mekaniker i februar 1961. Kongo var praktisk talt i full oppløsning: I sør hadde Katanga proklamert seg uavhengig og bedrev praktisk talt etnisk rensing mot lubaer nord i provinsen. I øst hadde Cyrille Adoula satt opp sin egen regjering, i opposisjon til president Joseph Kasa-Vubu i Kinshasa. Landet sto på randen av full borgerkrig med stormaktene på hver sin side.

Inn i dette landet ble Viggo Magne Berg sendt. Han fikk ingen som helst forberedelser på hva som møtte han. I stedet ble han fortalt at han skulle til Kongo for å bevare freden.

Viggo Magne Berg var mekaniker som reparerte kjøretøy for FN styrkene. Han hadde slik en nøkkelposisjon som gjorde det mulig for FN-styrkene å operere i alle deler av Kongo. Vel plassert i Kongo ble Viggo Magne fløyet rundt til flyplasser i hele landet, for å reparere biler, lastebiler og andre kjøretøy. En gang i april 1961 ble han sendt til Kindu. Her var det svært urolig, etter at den tidligere kolonimakten Belgia hadde sendt inn fallskjerm-tropper. Nå ble alle FN-soldater fort tatt for å være belgiere som hadde kommet tilbake for å kolonisere landet. Belgierne var forhatt, etter tiår med brutal undertrykking.

Kindu ligger øst i Kongo og var underlagt Cyrille Adoulas såkalte Stanleyville-regjering. Stanleyville-regjeringen førte forhandlinger med FN om en sammenslåing med Kasa-Vubus styre, men mistilliten partene imellom var naturlig nok svært stor, etter at statsminister Patrice Lumumba hadde blitt drept.

På flyplassen i Kindu patruljerte en liten gruppe indiske gurkhaer flyplassen. Til tross for den ekstreme fiendtligheten mot FN ble Viggo Magne og et knippe andre mekanikere installert på et hotell i byen. Seint på ettermiddagen begynte folk å samle seg rundt hotellet. De krevde FN soldatene utlevert. Mobben ble større og større, og flere hadde våpen. Viggo Magne forteller at de til slutt måtte reddes ut av indiske og malaysiske FN-soldater som klaret å få dem av gårde til flyplassen i Kindu. Her forsøkte lokalbefolkningen, sammen med kongolesiske soldater som var lojale til Cyrille Adoula, å stoppe flyet. De slepet tømmerstokker ut på flyplassen for å hindre flyet å ta av. I siste liten klarte flyet å komme seg avgårede, og Viggo Magne kunne se hvordan flere tømmerstokker ble dratt ut for å hindre nye fly å lande.

At den norske FN-soldaten fra Fauske var truet på livet, er det ingen tvil om. Noen måneder seinere landet 13 italienske flygere i Kindu, med forsyninger til de malaysiske FN-troppene der. Lokale tropper tok dem for å være belgiske leiesoldater. 11. november 1961 ble flyplassen omringet og FN-styrken overmannet. De italienske flygerne ble slept opp på et lasteplan og kjørt inn til sentrum, før de ble henrettet en etter en, partert og dumpet i en grøft.

Hendelsen førte til at Italia trakk sitt engasjement fra FN-operasjonen i Kongo.

Viggo Magne Berg har fortalt lite om hva han var med på i Kongo, før nå. Jeg var så heldig å få møte ham i Bodø, da Luftfartsmuseet satte opp filmen min om Kongoveteranene. Det ble et fint møte. Etter visningen av filmen, ble det arrangert en samtale mellom meg, Viggo Magne Berg, Marit Skaret, som er datter til Olav Skaret – som satt 44 dager i krigsfangenskap i Kongo, og Roy Johansen, sønn av Olav Johansen, som var med på å redde ut hundrevis av misjonerer fra blodige angrep våren 1964.

Jeg vil takke Luftfartsmuseet og Bodø filmklubb for denne anledningen til å sette opp filmen. Før visningen, ble det et fint oppslag i Avisa Nordland. NRK Nordland lagde også intervju med meg, Marit Skaret og ikke minst Viggo Magne Berg.

De 13 italienerne som ble drept i Kindu har fått de høyeste fortjenestemedaljene det italienske militæret kan dele ut. Det er også satt opp et minnesmerke over dem, utenfor en flyplass i Roma. Viggo Magne Berg, har som de aller fleste andre norske Kongoveteraner, ikke fått noen dekorasjon for sitt mot og sin tjeneste. På ett av bildene ser dere De luca Onirio. Han var andre pilot, og en av italienerne som ble drept i Kindu. Han var 25 år gammel.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s