Krigen mot bakteriene – Helsekrisen som truer og hvordan vi kan løse den. (Forlaget Press 2020).
Kåret til en av årets tre beste bøker i 2020 av Cathrine Krøger i Dagbladet, Mímir Kristjánsson i Klassekampens bokmagasin og Tom Hetland i Stavanger Aftenblad.
Boka forteller historien om antibiotikaresistens og hvordan denne snikende epidemien i det stille har fått vokse under føttene på helsevesenet vårt. Den forteller om menneskenes langvarige kamp mot bakteriene – fra pesten som som utslettet halve Londons befolkning i 1665 til penicillinet reddet tusenvis av soldatliv under D-dagen i 1944.
Antibiotika var mirakelkuren som la grunnlaget for hele den moderne medisinene. Men er vi allerede i ferd med å miste den? «Framifå helseopplysning», skrev Tom Hetland i Stavanger Aftenblad, og ga boka terningkast 6.
KJØP BOKA HOS FORLAGET PRESS.: https://fpress.no/boker/krigen-mot-bakteriene
Omtale:
«Pageturner om den stille pesten. Martiniussen imponerer med sin klarhet, grundighet og enorme stofftilfang – og ikke minst språklige tydelighet som gjør at boka med letthet kan leses av gud og hvermann». Cathrine Krøger, Dagbladet. Terningkast 6.
«Erik Martiniussen ropar varsku utan å ropa ulv. Slikt blir det framifrå helseopplysning av.» Tom Hetland, Stavanger Aftenblad. Terningkast 6.
«Krigen mot bakteriene bygger på omfattende studier av litteratur ved siden av intervjuer og møter. Det må ligge et omhyggelig arbeid bak. Det er kunst å skrive om komplekse problemer for en vanlig leser uten at det blir faglig forflatet». Kjell Solem, Bok 365. Terningkast 6.
«Allerede i mars kan jeg si: Denne boken om bakterier er en av årets beste! Jeg bøyer meg i det bakteriefylte støvet for forfatter og journalist Erik Martiniussen og hans jakt på bakterier. Dette er en storslagen bok om noen av våre minste fiender og venner.» Hilde Østby, Aftenposten.
«Et imponerende arbeid. Les, og dere skal få: ikke bare ny kunnskap, men også en god leseopplevelse», Mímir Kristjánsson, Klassekampen.
«En vekker som bør leses både av folk flest og av myndighetene. Det er bra vi har forfattere som Erik Martiniussen: Framifå formidlere, hvis misjon ikke er å drive unødvendig skremselspropaganda. Snarere opplyser han, på en grundig og pedagogisk måte, om hva vi faktisk står overfor – og bidrar med forslag til løsninger»,. Ellen Sofie Lauritzen, Dagens Næringsliv.
«Maritiniussens bok er et smart og solid bidrag til den pågående kunnskapsdugnaden om kroppen som vi nå er vitne til – i koronaens tid.» Knut Hoem, NRK.
KJØP BOKA HOS FORLAGET PRESS.: https://fpress.no/boker/krigen-mot-bakteriene
Drivhuseffekten – Klimapolitikken som forsvant (Forlaget Maifest 2013).
Kåret til en av årets ti viktigste utgivelser i Norge og internasjonalt: Drivhuseffekten – klimapolitikken som forsvant.
Boka stiller spørsmål ved hvorfor så lite har skjedd i norsk og internasjonal klimapolitikk de siste tjue år og peker på utviklingen av klimakvotemarkedet og økonomifaget som en av forklaringene. Boka kan bestilles her: http://www.manifest.no/erik_martiniussen-drivhuseffekten?author_id=38
Omtale:
«Noe så sjeldent som en pageturner om klima»…«Drivhuseffekten kan fort bli den viktigste boken som utgis i Norge i år». Espen Stueland i Klassekampens bokmagasin.
«Martiniussens bok avkler rådende norsk klimapolitikk og viser at den fører til økte utslipp både ute og hjemme.» Arne Johan Vetlesen, professor i filosofi, Universitetet i Oslo

«Avsløringene er for viktige til at de kan overses». Andreas Halse, for nettstedet Energi og Klima.
« gir en grundig forklaring på hva norske myndigheter tenker – og hvorfor så lite skjer». Sigurd Jorde i magasinet Folkevett.
«Ser du etter en innføring i hva som egentlig skjer med klimapolitikken, er dette boken du bør anskaffe». Knut Arne Oseid i magasinet Putsj.
«Bidrar til å åpne opp og og forklare hvorfor én gruppe eksperter (økonomene) har oppnådd innflytelse (over klimapolitikken) – kanskje på bekostning av andre eksperters innflytelse». Torbjørn Gundersen og Silje M. Tellmann i Nytt Norsk Tidsskrift.
«Særlig inngående, faktaspekket og detaljert er beskrivelsen av hvordan troen på markedsbasert salg av klimakvoter har fått norske politikere og sentrale folk i embetsverket til å lukke øynene for alle svakheter». Tore Linné Eriksen i Ny Tid
«Drivhuseffekten» dokumenterer at den norske oljelobbyen har så mange ansikter og er så integrert i samfunnsstyringa at den er i stand til å kjøre ethvert klimatiltak inn på et sidespor». Jan Bojer Vindheim, Besteforeldrenes klimaaksjon.
Boken omhandler norsk og internasjonal klimapolitikk og kan bestilles hos forlaget Manifest (klikk på linken).