Rekorder for fall

Lagt ut av

2010 er globalt sett det varmeste året som noen gang er registrert. Det viser data som denne uken ble lagt fram av de to amerikanske forskningsinstituttene NASA’s Goddard Institute for Space Studies (GISS) og National Climatic Data Center (NCDC).

Den globale temperaturen i 2010 var 0,62 grader over gjennomsnittet for det 20. århundre, en tangering av rekorden fra 2005.

Australia er ikke det eneste landet som har opplevd ekstremt vær i 2010. Her forsøker en mann evakuere sine barn under sommerens flom i Pakistan.

De nye tallene er basert på målinger fra mer enn 1000 værstasjoner rundt om i verden, satellittmålinger av overflatetemperaturen i verdenshavene, samt målinger fra ulike forskningsstasjoner i Antarktis. Ifølge en pressemelding fra Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) har gjennomsnittstemperaturen på jorda de siste ti år ligget 0,46 grader over gjennomsittet i perioden 1961-1990. Norge er ett av unntakene. Her har temperaturen ligget 1 grad under normalen.

Ekstrem varme

Flere regionale varmerekorder sto for fall i 2010. For overlatetemperaturen på landjorda har ifølge WMO vært over normalen i store deler av verden. Mest ekstrem har situasjonen vært i deler av Canada og på Grønnland med gjennomsnittstemperaturer 3 grader over normalen. Tilsvarende opplevde man i Nord Afrika og deler av Asia ekstrem hete i 2010, med gjennomsnittstemperaturer på 1-3 grader over normalen. Store deler av den nordlige halvkule opplevde dessuten unormalt høye sommertemperaturer, med det vestlige Russland som det mest ekstreme tilfellet. I Moskva var gjennomsnittstemperaturen i juli 7,6 grader over normalen, noe som slo den tidligere varmerekorden med hele 2 grader. 29 juli slo termometeret i Moskva alle rekorder, og nådde 38,2 grader. Store deler av den europeiske delen av Russland opplevde tilsvarende hete, med en gjennomsnittstemperatur 5 grader over normalen ifølge WMO. Russiske myndigheter har beregnet at heten krevde omtrent 11.000 menneskeliv. Overhyppigheten av dødfall i den varme augustmåneden var mer enn 40.000 mennesker.

Japan og Kina var andre land som registrerte den varmeste sommeren noensinne. Tidligere på året var det ekstreme temperaturer også i det sørlige Asia, med en temperaturrekord på 53,5 gradet i MohenjoDaro som det meste ekstreme. Dette var også ny rekord for Pakistan, og det høyeste temperatur registrert i Asia på minst 70 år.

I Afrika opplevde man en ekstremt varm vinter, med februartemperaturer 3,7 grader over normalen i Sahara og Nord Afrika. Det er den mest anormale månedstemperatur målt i denne regionen noensinne. Også Canada hadde den varmeste vinterne noensinne, med temperaturer som lå 4 grader over det vanlige, og hele 6 grader over normalen i den nordlige delen av landet. Dette skapte blant annet problemer for vinterolympiaden i Vancouver.

Mye nedbør

Året var ikke bare det klart varmeste målt siden man startet slike målinger i 1880, men også det våteste. Årsaken er økt vanndamp i atmosfæren som følge av økende temperatur, noe som førte til mer flom og nedbør enn normalt.

Pakistan opplevde den verste flommen i sin historie som følge av helt eksepsjonelt mye nedbør gjennom monsunen. Gjennom fire dager i juli falt det mer enn 300 millimeter nedbør over store deler av det nordlige Pakistan. Det tilsvarer normal årsnedbør mange steder på Østlandet her i Norge. Mer enn 1500 mennesker døde umiddelbart som følge av flommen, og mer enn 20 millioner mennesker måtte forlate hjemmene sine. Så seint som i oktober rapporterte The Guardian at store områder fortsatt sto under vann. Se denne videoen

Mange andre regioner opplevde også ekstrem flom og nedbør i fjor. I perioden mai-oktober opplevde Nord Australia flom og nedbør som lå 152 prosent over normalen. Vest Afrika og Sahel ble også rammet av storflom, med Benin og Niger som de verst rammede, med store skader på landbruk og matvareproduksjon. Sentral-Europa hadde store flommer i mai, spesielt deler av Tyskland, Polen og Slovakia. I juni var det flom i Romania, Ukraina og Moldova, mens august var den våteste måneden registret i Tyskland noensinne. Perioden januar-oktober var den våteste målt i Bursa-regionen i Tyrkia noensinne, 132 prosent over normal nedbør. I Sør Amerika opplevde Colombia den mest ekstreme flommen på mer enn 30 år.

Mer tørke

Som kontrast til dette opplevde mange andre deler av verden ekstreme tørkeperioder. Deler av Amazonas-regionen var svært hardt rammet av tørke de siste månedene av året opplyser WMO. En uvanlig tørr periode fra juli til september førte til at Rio Negro, en viktig sideelv til Amazonas, ble målt til sitt laveste nivå noensinne. Guyana og deler av Kariben ble rammet av tilsvarende tørke tidligere på året med svært lite drikkevann.

I Asia opplevde man ekstrem tørke i den sørvestlige delen av Kina. Yunnan og Guizhou provinsene hadde den lavest målte nedbøren noensinne fra september 2009 til mars 2010.  BBC rapporterte at 60 millioner mennesker var berørt. Pakistan opplevde også tørke før den ekstreme flommen i juli. WMO nevner også andre regioner, som nordøst India, Thailand og Vietnam.

Kaldt i Norge

Deler av Nord Europa og USA er de eneste regionene i verden som har opplevd gjennomsnittstemperaturer under normalen, spesielt forårsaket av ekstremt kalde vintre. USA opplevde den kaldeste vinteren siden 1984/85. De sørligste delene av Texas hadde faktisk en av de ti kaldeste vintrene som er målt, mens byene på østkysten i fjor vinter, som i år opplevde rekordnedbør av snø. Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Norge er noen av de få land hvor 2010 vil bli husket som kaldt. Ifølge Meteorologisk institutt lå middeltemperaturen i Norge 1 grad under normalen i 2010. Vi må tilbake til 1941 for å finne et kaldere år enn 2010 i Norge.

Et søk på Google viser at meldingen fra Meteorologisk institutt er sitert i 47 medier her hjemme i Norge. Til sammenlikning er Adresseavisen det eneste mediet som har rapportert om at gjennomsnittstemperaturen ellers på jorda slo alle varmerekorder i 2010.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s