Greenpeace deportert

Lagt ut av

Tre Greenpeace-aktivister har blitt deportert fra Sør-Afrika. De tre aktivistene hadde forsøkt å henge opp et banner på et hotell her i Durban.

Tusenvis av demonstranter var i gatene her i Durban lørdag. Demonstrasjonene var fredelige.

De tre aktivistene, som kommer fra Danmark, Tyskland og Australia, er alle tre tilbake i hjemlandet sitt. I en melding uttalte en pressetalsmann for regjeringen her i Sør-Afrika at de var forpliktet til å ta seg av enhver person som utgjorde en risiko for konferansens sikkerhet. Greenpeace på sin side mener utsendelsen var unødvendig.

Det har vært flere store demonstrasjoner her i Durban i tilknytning til klimatoppmøtet. I helgen marsjerte tusenvis av aktivister, jordbruksorganisasjoner og småbønder i en demonstrasjon mot den manglende framgangen i forhandlingene. Demonstrasjonen foregikk fredelig, men ble overvåket av et massivt politioppbud.

Presidenten for konferansen, Sør-Arikanske Maite Nkoana-Mashabane, talte til demonstrantene, og gjentok at det var et hovedmål for Cop17 å få til en videreføring av Kyoto-avtalen.

Greeenpeace er til stede med en stor delegasjon her i Durban. Deres budskap er a store energiselskaper er i ferd med å ødelegge forhandlingene. De anklager blant annet nederlandske Royal Shell, det sørafrikanske Eskom og det amerikanske konglomeratet Koch Industries for å drive intens lobby både i USA og Europa mot nødvendige politiske endringer.I en ny rapport blinker organisasjonen ut 12 selskaper som bremseklosser i klimaarbeidet. De tolv selskapene bruker ifølge Greenpeace milliarder av kroner årlig i lobby mot klimatiltak. Politiske donasjoner, tankesmier og lobbykampanjer brukes for å stanse nasjonale klimatiltak. Samtidig hevder Greenpeace at bransjeorganisasjoner, som USA Chamber of Commerce og BusinessEurope, hovedsakelig svarer for interessene til noen få tunge forurensere. Ifølge rapporten gikk 94 prosent av pengene som US Chamber of Commerce i fjor brukte på lobby i den amerikanske valgkampen til kandidater som fornekter klimaendringene. Gruppen brukte totalt $ 32 millioner på lobby.

Greenpeace var synelige under lørdagens demonstrason

Samtidig viser nye tall publisert i tidsskriftet Nature Climate Change at de globale utslippene nå øker med 3,1 prosent i året.
– De globale CO2-utslippene ligger nå helt i toppen av FNs klimapanels framskrivninger, og vil langt overstige togradersmålet, uttaler professor Corinne Le Quéré, direktør ved Tyndall Centre for Climate Change Research i en uttalelse.

——————————————————————————————————————————-

Under følger flere bilder (De er til fri bruk, men husk å kreditere: Erik Martiniussen)

Demonstrasjonene lørdag var fredelige
Tusenvis av mennesker deltok. Mange danset og sang.
Sjef for FNs klimasekretariat, Christiana Figueres, talte til demonstrantene. Hun mener Kyoto-avtalen er viktig

Afrika vil bli spesielt hardt rammet av klimaendringene
Mange afrikanere er opptatt av det som skjer i Durban.
Klar beskjed fra disse guttene
Enkelte demonstranter fikk mer oppmerksomhet enn andre, Her en aktivist som viser sin motstand mot atomkraft.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s