Stoltenberg i Durban. EU angrep USA

Lagt ut av

Samtidig som statsminister Jens Stoltenberg holdt sitt hovedinnlegg her i Durban, valset EUs klimakommissær Connie Hedegaard over USA.

Statsminister Jens Stoltenberg brifer pressen. Fra venstre: statssekretær Kjetil Lund i finansdepartementet, statsminister Jens Stoltenberg, og forhandlingsleder Henrik Harboe

Både statsminister Jens Stoltenberg og miljøvernminister Erik Solheim har nå ankommet Durban. Stoltenberg holdt sitt hovedinnlegg i dag, og pekte på behovet for en ny, global klimaavtale. EU på sin side har startet stormløpet for å få til et veikart mot en slik avtale, som er tenkt å supplere Kyoto 2.

Stoltenberg la i sitt hovedinnlegg vekt på behovet for en ny klimaavtale.

– Klimaendringene er et globalt problem, som krever en global løsning. Derfor, for å kunne håndterer klimaendringene effektivt, trenger vi en bred klimaavtale som dekker alle globale klimagassutslipp, sa Stoltenberg.

Da Stoltenberg møtte pressen tidligere i dag hadde han samme budskap.

– Det som er viktig å få til her, er at det må bli enighet om en videreføring av Kyoto-protokollen. Norge har sagt at vi er villig til å påta oss en ny forpliktelsesperiode, men da må de andre landene også bli enige om i det minste at det skal forhandle som en ny avtale som gjelder alle de store landene. Det har begrenset mening at vi skal gå videre, om ikke eksempelvis Kina skal ha noen begrensninger på sine utslipp, sa Stoltenberg.

Tordentale fra Hedegaard

USA bærer et stort ansvar, mener EUs klimakommissær Connie Hedegaard
USA bærer et stort ansvar, mener EUs klimakommissær Connie Hedegaard. Her fra Cop16 i fjor.

Omtrent samtidig som Stoltenberg holdt sitt hovedinnlegg i den store salen her i Durban, hadde EUs klimakommissær Connie Hedegaard pressekonferanse. Der gikk hun svært langt i å kritisere USA, som ikke er villig til å påta seg juridiske forpliktelser, verken nå eller i framtiden.

– En ting er å si at man ikke er klar nå. Men vi kan ikke ha at man ikke en gang vil forplikte seg for framtiden sa, en tydelig irritert Hedegaard på spørsmål fra Sveriges radio. Hun la stor vekt på at EU er villig til å påta seg en ny forpliktelsesperiode under Kyoto, men gjentok kravet om at andre store land starte å forhandle om en framtidig avtale som også forplikter dem.

– Man trenger ikke være så ekstremt tydelig på hva man vil forplikte, men vi forventer at man sier at man vil forplikte seg, sa hun. Så kom kritikken.

– Og jeg må si veldig tydelig (med pekefingeren hevet) at de land som her sier, en ting er å si at de ikke vil forplikte seg nå, men om de ikke en gang vil si at de vil forplikte seg i framtiden, så mener jeg de påtar seg en nærmes ubærelig ansvar. For det vil ha, veldig, veldig alvorlige konsekvenser for oss alle, sa Hedegaard.

Stoltenberg på sin side ga i dag uttrykk overfor pressen at han hadde forståelse for den amerikanske posisjonen. Da jeg spurte ham om hva han mente om den amerikanske forhandlingsposisjonen, ville han egentlig ikke svare på spørsmålet. I stedet sa han:

– Vi må erkjenne at det i USA er sterke innenrikspolitiske krefter som ikke anerkjenner at det er menneskeskapte klimaendringer. Det beklager jeg, sa Stoltenberg.

Les mer om Stoltenbergs tale, og reaksjoner på denne, i morgendagens Klassekampen.

EUs pressekonferanse kan du se ved å følge linken under. Hedegaard tordentale startet etter omtrent 25 minutter: EU sin pressekonferanse

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s