Fullt kaos i Durban

Lagt ut av

Store protester da et hundretalls observatører demonstrerte mot forhandlingene i kveld. Greenpeace-leder utvist. Frykt for Kyoto-avtalens framtid.

Et hundretalls observatører begynte i kveld å demonstrere mot manglende framgang i forhandlingene.

– Vi står sammen med Afrika, lød slagordene da et hundretalls observatører begynte å demonstrere og ville ta seg inn i den store salen der landene forhandler. En dør og et stort oppbud av sikkerhetsvakter var det eneste som skilte demonstrantene og ministrene som satt og snakket sammen.

Et hundretalls observatører protestert i dag mot forhandlingene

– Vi forsøker på denne måten å gi en stemme og en kraft til de fattigste og mest sårbare landene som deltar her, sa Sør-Afrikanske Kumi Naidoo, til et stort presseoppbud. Nadoo er leder for Greenpeace International, og opptro som talsperson sammen med et knippe andre aktivsiter.

Til tross for at landene skulle vært enige i kveld om en ny avtale, har ingen enda sett noe utkast til beslutning. Desperasjonen øker blant de fattige landene, som har planlagt flere pressekonferanser ut over kvelden.

– Klimaendringene handler om virkelige menneskers liv og framtid, sa Kumi Naidoo.

– 350.000 mennesker dør som følge av klimarelaterte katastrofer i Afrika hvert år. Folk som sitter her og forhandler forstår ikke hvor mye som står på spill og hvor mye det haster. Vi ble lovet en avtale allerede i København. Men USA og Canada drar ut disse forhandlingene på en uhørt måte, sa Naidoo.

En harm Kumi Naidoo snakker til pressen

Samtidig sang andre aktivister nasjonalsangen til Sør-Afrika og ropte på en rettferdig klimaavtale. Men demonstrasjonen fikk ikke pågå lenge. En etter en ble aktivistene geleidet ut, etter trusler om at de aldri mer ville slippe inn på et FN-møte igjen. Dersom det er sant, vil det ha alvorlige konsekvenser for Naidoo, som leder verdens største miljøorganisasjoner.

En annen som deltok i demonstrasjonen var nestleder i Natur og Ungdom, Silje Lundberg.

– Det er nødvendig å gjøre dette for å vise alvoret i situasjonen, sier Lundberg.

– Disse forhandlingene handler om framtiden til mennesker. Det handler om framtiden til Afrika. Med det forslaget til avtale som ligger på bordet fra EU, risikerer vi at det ikke blir noen ordentlig klimaavtale før i 2020. Det er helt uholdbart, sier hun. Hun trakk seg unna da sikkerhetsvaktene ba om det, og slapp dermed å bli utvist fra forhandlingene.

Hva er det beste du nå tror kan bli utfallet her?

­– Jeg håper i det minste de får struktur på det grønne klimafondet, men fondet skal også fylles med penger, sier Lundberg. Fondet hun viser til ble vedtatt under klimatoppmøtet i fjor, og skal forvalte 100 milliarder dollar innen 2020. Men landene er ikke enige om hvordan fondet skal styres. Uenighetene om fondet kan du lese mer om på FN-sambandet sine sider.

– Tror du de klarer å sikre en ny Kyoto-periode.

– Slik det ligger an nå, så ser det svært dårlig ut, sier Lundberg.

Greenpeace-leder Kumi Naidoo var heller ikke optimistisk.

– Det jeg tror vi får her er mange forsøk på å redde ansikt, framfor å redde planeten, sa han.

Nestleder i Natur og Ungdom, Silje Lundberg, frykter for Kyoto-avtalens framtid

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s