Jeg tror det blir avtale

Lagt ut av

Jeg tror det blir en klimaavtale her i Durban. Årsaken er Connie Hedegaard. Gjennom et imponerende skytteldiplomati har hun bygd bro mellom Nord og Sør.

Connie Hedegaard er nå klimakommissær i EU, og var president for det famøse klimatoppmøtet i København. Nå virker hun bestemt på å rette opp feilskjæret fra to år tilbake.

EUs klimakommissær Connie Hedegaard

Her i Durban har Hedegaard drevet et imponerende skytteldiplomati for å bygge bro mellom rike og fattige land. Jeg har selv sett henne på flere pressekonferanser, og måten hun taler på er svært overbevisende. Hun har knyttet allianser med Afrikanske land, hun har utfordret USA (noe Kina antakelig har likt å høre), og hun har lagd felles appell med de små øystatene. Jeg tror ikke Hedegaard vil slippe dette møtet før forhandlingene er i mål. EU vil ha en avtale i Durban.

Og i natt kom også et nytt forslag til avtaletekst. Eter først å ha lagt frem en merkelig tekst, som skapte full oppstandelse i plenum, kom en ny tekst på bordet i natt. Den går langt i å imøtekomme kravene fra EU om at det skal forhandles fram en ny internasjonal, klimaavtale, som skal gjelde alle de store landene. Det nye forslaget imøtekommer også kravet til u-landene, om at Kyoto skal videreføres for en ny femårsperiode (2013-2017). Konflikten vil nå handle om to ting. Når skal den nye avtalen være ferdig forhandlet fram, og hva slags form skal den ha? EU vil ha den nye avtalen på plass innen 2015, Kina har snakket om 2020. I det nye tekstforslaget er EUs krav imøtekommet. Der står det at den nye avtalen skal forhandles fram ”så raskt som mulig”, og ”ikke seinere enn 2015.”.

Store demonstrasjoner i går. Framgang i dag?

Så til spørsmålet om form. USA er et av landene som lenge har stilt seg avvisende til en ny juridisk forpliktende avtale. De har i stedet ønsket en frivillig forpliktelse. Dette spørsmålet er heller ikke avklart i det nye tekstforslaget, noe som kanskje kan gjøre det lettere for USA å svelge det. I tekstforslaget fra presidentskapet fastslås det at den nye avtalen skal være en protokoll eller en juridisk gjeldende form. Tanken er at man skal forhandle videre om avtalens form – fram mot 2015.

Enkelte observatører har pekt på at den nye teksten ikke inneholder kravet til ”felles, men differensiert ansvar” Dette er et begrep som brukes i klimaforhandlingene for å understreke de rike landenes historiske ansvar for problemet, og økonomiske kapasitet til å løse det. Det kan derfor tenkes at eksempelvis de sosialistiske landene i Latin-Amerika, Bolivia, Venezuela eller Nicaragua, vil protestere på forslaget. Men samtidig kan det argumenteres i mot at dette prisnippet uansett er nedfelt i Rio-konvensjonen fra 1992 (som alle forhandlingene formelt sett foregår inn under). Dessuten skal jo Kyoto, som forplikter mange industrialiserte land, videreføres. Et springende punkt er imidlertid hvor store kutt Eu lover i Kyoto 2. De kan bli avgjørende for tillitten.

Greenpeace-leder Kumi Naidoo (midten) ble geleidet ut i går, sammen med en rekke andre aktivister og observatører.

De siste dagene her i Durban har Hedegaard smidd en uvanlig allianse mellom EU og de fattigste landene her i Durban. På den måten har hun klart å legge press på Kina og USA, som ofte har kunnet spille på konflikten mellom Nord og Sør (gjerne fra hver sin kant). Derfor tror jeg det er forsiktig grunnlag for optimisme. Det er mange utfordringer å veien, og nok å krangle om på skog, kvoter og avtaleform i årene som kommer. Men blir denne teksten vedtatt mener jeg det er vanskelig å se det som noe annet enn en stor seier for diplomatiet.

12:30 er det innkalt til Plenumsmøte i Durban. Spørsmålet er om noen ser seg tjent med å spore av prosessen. Det vil ha sin pris. Verden venter i spenning.

Les forslag til avtale her: Trykk her, link til PDF

Én kommentar

  1. Hvordan den nye avtalen skal se ut, er også uklart. Miljøminister Erik Solheim (SV) tror det kan bli vanskelig å få alle landene til å godta forpliktelser i en folkerettslig bindende avtale.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s