Mediene blåser opp en normal vinter

Lagt ut av

Du trodde kanskje februar hadde vært spesielt kaldt? Så feil kan man ta.

«Sibir-kulde», «Kuldesjokk» og «sprengkulde» er ord tabloidene har brukt om vinteren i Oslo og Sør-Norge i år. Men har det egentlig vært spesielt kaldt? Nei. Ifølge rapportene til Meteorologisk institutt, har gjennomsnittstemperaturen denne vinteren for desember, januar og februar, ligget 1,4 grader over normalen. Det har med andre ord vært varme enn normalt. I desember lå temperaturen 1,6 grader over normalen og i januar hele 2,6 grader over normalen.

Normal februar

Ja, vil du kanskje si. Men februar må det vel ha vært spesielt kaldt i Oslo? Nei, faktisk ikke. På Meteorologisk institutt sin målestasjon på Blindern lå temperaturen i februar bare 0,1 grad under normalen. For landet som helhet lå den 0,8 grader under normalen, viser instituttets månedsrapport for februar.

I klartekst betyr det at det mest unormale med februar-været i Oslo, er at den ligger midt på normalen! Dette i motsetning til hva som har vært tilfelle 7 av de 10 siste år, der temperaturene ifølge Meteorologisk institutt stort sett har ligget godt over normalen.

Likevel har mediene hatt et ekstremt sterkt fokus på kulda på Østlandet denne vinteren. En kan spørre seg hva som er årsaken? Er det for å sjokkere, for å skape klikk, eller mener journalistene at de faktisk bringer noe nytt til torgs?

Ekstremt varmt i Arktis

Det ekstreme denne vinteren har ikke skjedd i Oslo, men i Arktis. Her har den ene etter den andre rekorden stått for fall. På Jan Mayen har temperaturene i februar ligget rekordhøye 7,2 grader over normalen, i Ny Ålesund på Svalbard har temperaturene i februar ligget 9,9 grader over normalen for februar og på Bjørnøya har den ligget 6,2 grader over normalen. Den 6. februar ble det satt varmerekord på Bjørnøya, med en temperatur på 4,6 plussgrader. Den gamle rekorden var vel og merke ikke så gammel. Den var fra 2005 og lød på 4,3 plussgrader. Men til tross for alle rekordene, er dette knapt omtalt i norske medier.

De ekstremt høye temperaturene i Arktis får forskerne til å måpe. «Sjokkerende», «vilt» og «en anormal av anormaler» er hva forskere forteller The Guardian, en av få store medier som faktisk har omtalt ekstremværet. På nordspissen av Grønland har temperaturene tidvis vært varmere enn i London og Zurich, melder avisa.

Det har med andre ord vært en ekstrem vinter, men ikke i Oslo eller resten av landet. Det er i Arktis temperaturene har vært ekstreme, og det med et svært negativt fortegn. Med dagens temperaturstigning vil Arktis være isfritt om få år.

Hva er kaldt i Oslo?

Er 15 minusgrader spesielt kaldt i Oslo? Nei, ikke om vi ser på de historiske dataene. Den kaldeste februar-måneden registrert på målestasjonen på Blindern, var i februar 1947, da gjennomsnittstemperaturen lå på minus 12,9 grader. Dette til sammenlikning med gjennomsnittsmålingene for februar i år på minus 4,1.

I 1970 var gjennomsnittstemperaturen -10,8. Årets ferbruar-temperaturer slår ingen rekorder. Den havner på en 29. plass i en serie med målinger tilbake fra 1937 til i dag.

Hva skal man mene om dette? Jeg kan forstå at mediene syns det er gøy å omtale det kalde være i Oslo. Det genererer garantert mange klikk. Men det burde forventes av seriøse medier at de sjekker hva de beskriver opp mot fakta. Det har ikke vært en spesielt kald vinter i Oslo, snarere tvert imot. Og hva med vesentlighetskriteriet? Er det viktig å skrive så mange artikler om et vintervær som faktisk er helt normalt? Når vi i tillegg vet at de færreste aviser har skrevet om det som faktisk er ekstremt med denne vinteren, det abnormt varme været i Arktis, blir mediedekningen faktisk villedende.

 

3 kommentarer

  1. Vel Erik,

    Normalene dine er greie nok. Men det kom 21 nye kulderekorder torsdag. Og lufta kom fysisk fra øst.

    Det ble satt kulderekord 42 minus i Foldal. Og seks plussgrader på Kap Morris Jesub er dramatisk, nærmere 40 over normalen.

    Mvh

    Harald

    1. Ja, det stemmer. Natt til torsdag var ekstremt kaldt, med flere rekkorder over hele landet. Men dette er altså et ekstremt utslag en enkelt natt. Det jeg er opptatt av å få fram, er at gjennomsnittstemperaturene nå i vinter stort sett har ligget over normalen. Og som du selv er inne på: Det mest dramatiske skjer i Arktis.

  2. Flotte tanker! Her er kanskje en del av forklaringen:
    De som eier mediene har kanskje også et «sugerør» inn i «kassen» til strømleverandørene – det ser i hvert fall slik ut på min strømregning.

Legg igjen en kommentar