Strålende premiere for Kongoveteranene

Lagt ut av

Glad, lettet og litt stolt etter en fantastisk fin kveld på Vega Scene i går! Det har vært et langt løp, med mange hekker og utfordringer underveis. Finansieringen har jeg skrevet om før. Det har ikke vært lett. Så kommer alt arbeidet med å lete fram veteraner, deres familier og arbeidet med å bygge tillitt til dem som står fram med sine innerste og svært personlige fortellinger. Så kom korona. I går føltes det som om jeg nådde mållinjen: Robert Mood innledet kort før filmen og satte den på en fin måte inn i samtiden, med krig i Ukraina og et FN som virker å være spilt helt ut på sidelinjen. Etter visningen intervjuet jeg historier Robin Sitter, som tidvis har jobbet parallelt med meg med å hente fram historiene om Kongo-operasjonen, det ble et intervju med Linda Bertheussen, med fortid som bataljonssjef i Telemarksbataljonen. Hun fortalte om hvordan det er å være på utenlandsoppdrag for forvaret i dag, og til slutt fikk vi en spennende diskusjon mellom Robert Mood og Hilde Frafjor Johnson om hva som må til for å styrke FN som fredsoperatør i dag. Her var det flere referanser til filmen, og ikke minst det ekstreme pågangsmotet daværende generalsekretær i FN, Dag Hammarskjöld, utviste for å hindre at Kongo-krisen utviklet seg til en storkrig.

En stor gruppe Kongoveteraner hadde også tatt veien til Vega i går. Jeg hadde gleden av å hilse på de fleste av dem. Jeg tror mange av dem var spente på filmen og det var derfor godt å både se og høre etterpå at mange kjente seg igjen. De er spesielt for en fimskaper å se at det er tårer i salen, når man viser fram filmen sin. Jeg velger å ta det som en bekreftelse på at filmen og fortellingen berører og når fram til publikum.

Jeg må få takke alle som var med på å gjøre dette til en minnerik kveld. Det gjelder jo ikke minst publikum, alle som kom for å se filmen. I tillegg til alle som nå er nevn, har klipper Erik Aster og lydlegger Rune Baggerud hjulpet meg med å få filmen i havn. Det samme har musiker Thorbjørn Ellingsen. Kjetil Magnussen og Oslo dokumentarkino var medarrangør i går på premieren,

I dag og i morgen skal jeg slappe av. Så blir det en liten norgesturne på meg og filmen til uken. Vi drar først til Tromsø på tirsdag, der den skal vises på Verdensteateret, i samarbeid med FN sambandet der. Også her blir det debatt om FN før og nå. Deretter reiser vi videre til Stavanger filmklubb på onsdag, før filmen og jeg drar til Cinemateket i Bergen på torsdag den 16. september. Så følger en liten pause, før filmen drar videre til Lillestrøm den 19. og deretter i Bodø de 21. september.

Det er også satt opp to ekstra visninger på Vega Scene den 20. og den 22. september. Jeg håper og tror denne filmen vil reise oppmerksomhet om Kongoveteranenes sak og at vi som nasjon kan føye dette viktige kapittelet i vår etterkrigshistorie til vårt kollektive minne.

(Alle bilder: Sebastian Dahl).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s