Ekstremvær vekker FN

Lagt ut av

De siste dagers ekstremvær i Venezuela ser ut til å ha vekket FNs klimatoppmøte til handling. Den siste uken har mer enn 30 mennesker mistet livet i det sørsmerikanske landet, etter oversvømmelser, uvær og jordras. I en flammende appell foran FN-forsamlingen oppfordret Venezuelas forhandlingsleder, Claudia Salerno, alle land til å søke kompromiss.

Claudio Salerno
Claudio Salerno

– Vi har ikke bare verdens øyne rettet mot oss, sa Salerno.

– Vi har våre barn og barnebarns øyne. Mitt land er rammet av en naturkatastrofe, som kan være forårsaket av klimaendringer. Vi har ikke annet valg enn å forhandle, sa Salerno, som høstet stor applaus fra alle deltakerne under konferansen.

Skyggene fra fjorårets fiasko i København har lenge hengt over toppmøtet her i Mexico. Men søndag var det som om alvoret seg inn over forsamlingen. Ledet an av Mexicos utenriksminister, Particia Epinosa, søker toppmøtet nå kompromiss og enighet gjennom uformelle samtaler.

Det var derfor svært betegnende at det var nettopp Salerno som nå manet til forsoning. For nettopp Venezuela fikk i fjor kritikk for å ha sabotert forhandlingene, da de stemte imot den relativt uforpliktende København-avtalen. Nå lover Salerno full samarbeidsvilje.

Søndag ble landene enige om å sette ned arbeidsgrupper for å løse noen av flokene. Eksempelvis skal Sverige lede en arbeidsgruppe, sammen med Grenada, som skal søke konsensus om det som omtales som en delt visjon for avtalen, Australia og Bangladesh skal arbeide med spørsmål knyttet til finansiering og teknologi, mens New Zealand og Indonesia sammen skal lede en gruppe som skal utarbeide en tekst om utslippskutt. Håpet er at disse gruppene klarer å få fram en tekst de politiske lederne kan enes om i uken som kommer. Likevel befinner mistilliten mellom rike og fattige land seg rett under overflaten. Mange fattige land frykter for at mektige ledere fra rike land nok en gang vil søke uformelle kanaler for å omgå plenumsforhandlingene. Både Nigeria og Filippinene ga uttrykk for en slik frykt her i går.


Mer enn 30 mennesker har mistet liver i oversvømmelser og jordras i Venezuela

Det er åpenbart nå for alle at hele FN-systemets rolle står på spill. Mens u-landene har krevd videreføring av en ny Kyoto-avtale, med juridisk forpliktende utslippskutt for rike land, har USAs forhandlingsleder Todd Stern sagt at ”det ville være synd om Kyoto står i veien for en ny avtale”. USA er mer interesset i en uformell avtale, av den type man ble enige om  i København. Epinosa og det mexikanske lederskapet høster nå ros for sitt lederskap under klimaforhandlingene. Øystaten Grenada, som risikerer å synke i havet om man ikke blir enige om å kutte klimagassutslippene, uttrykte dyp støtte til Epinosa i går:

– På vegne av alliansen av små øystater vil vi takke deg spesielt, og det meksikanske presidentskapet, for en suksessfull prosess, uttalte Grenadas utsending. Han fikk støtte fra representanten fra India.

– Vi syns konferansen utvikler seg veldig bra, sa han.

– Dine statsmannsegenskaper, og ditt lederskap har kommet til uttrykk i hvordan du taler, og vi gir deg vår fulle støtte, sa representanten fra India.

Epinosa var på sin side tydelig rørt over støtten hun fikk. I en appell til forsamlingen manet hun til videre innsats den siste uken av forhandlingene, og oppfordret samtidig til at konfernasnen burde avsluttes med en markering over de som nå lider under ekstremværet i Venezuela og andre som lider, som følge av klimaendringer.

– Mot slutten av konferansen bør vi uttrykke en støtte til de menneskene som lider som følge av klimaendringer. Jeg tror det vil sende en klar beskjed om at vi tar skritt, og at vi gjør det vi kan for at disse svært triste tapene ikke gjentar seg i framtiden, sa Epinosa.

Tirsdag ankommer statsminister Jens Stoltenberg konferansen. Hva slags tekst han og de andre statslederne får i fanget, er ennå ikke klart.

Likevel befinner mistilliten mellom rike og fattige land seg rett under overflaten. Mange fattige land frykter for at mektige ledere fra rike land nok en gang vil søke uformelle kanaler for å omgå plenumsforhandlingene. Både Nigeria og Filippinene ga uttrykk for en slik frykt her i går.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s