Temperaturen stiger i Cancun

Lagt ut av

Temperaturen stiger under klimaforhandlingene i Mexico. Mandag morgen gikk Bolivias forhandlingsleder, Pablo Solon, hardt ut, og kritiserte rike land for å ta seg til rette.

Bolivias forhandlingsleder Pablo Solon møter pressen

– Vi er villige til å forhandle, men det må være forhandlinger der stater behandler hverandre som likeverdige partnere, sa Bolivias forhandlingsleder Pablo Solon, da han møtte pressen mandag morgen.

– Å presse enkeltland inn i et hjørne, eller å bestikke dem med penger, er ikke å forhandle sa han, og viste til avsløringene fra WikiLeaks om at amerikanske diplomater hadde gjort slike framstøt i forkant av klimatoppmøtet i København i fjor. Nå mente han FN var i ferd med å begå samme feil på nytt.

Bolivia er spesielt kritisk til den forhandlingstekst som nå ligger på bordet. Den er utarbeidet av lederen for en av to forhandlingsgrupper, Margaret Mukahanana. I et forsøk på å drive prosessen framover har  Mukahanana, i forståelse med konferansens presidentskap, skrevet et uformelt forslag til tekst, som nå diskuteres av partene. Solon mente imidlertid at tekstforslaget ikke var bra nok. I likhet med de fleste fattige land, organisert i forhandlingsgruppen G77, krever Bolivia store kutt i industrilandenes klimagassutslipp. Men ifølge Solon står forhandlingene om slike utslippskutt nærmest stille.

– Vi har foreslått kutt i utslippene på mellom 40 og 50 prosent. Det er helt fundamentalt om vi skal begrense den globale oppvarmingen til 1 ½ grad, sa Solon.

Mens rike land lenge har gått inn for det såkalte tograders-målet, at gjennomsnittstemperaturen på jorda ikke skal øke med mer enn 2 grader i forhold til førindustriell tid, har Bolivia, og mange andre fattige land, gått inn for at målet skal være 1 ½ grad.

– Vi vil at temperaturstigningen på jorden skal begrenses til 1 ½ grad. Det har vært vårt og mange andre land sitt krav under disse forhandlingene. Nå blir vi servert en tekst hvor dette målet er fjernet fra teksten, sa Solon.

En journalist fra nyhetsbyrået Reuters ville vite hvor langt Bolivia var villig til å gå.

– Er dere villige til å påta dere skylden for et eventuelt nederlag her i Cancun, spurte han, men møtte lite forståelse for sitt spørsmål.

– Vi forstår at det er vanskelig å få vedtatt et strengt klimaregime i den amerikanske Kongressen, men ærlig talt, så spiller Kongressen i USA rulett med menneskers liv, sa Solon. Han viste til offisielle FN-tall som viser at mer enn 300.000 mennesker verden over antakelig lider som følge av klimaendringene.

– Det er ikke de som sloss for en sterk avtale som blokkerer prosessen, sa Solon.

– Vi har blitt beskyldt for å ha blokket forhandlingene, fordi vi stemte imot København-avtalen. Men vi er stolte av at vi stemte imot København-avtalen. Det viser at vi ikke lar oss kjøpe, sa Solon, samtidig som han avviste at Bolivia ville trekke seg fra forhandlingene.

– Det er ikke aktuelt, sa Solon.

Kraftig uvær med massive nedbørsmengder har rammet Colombia de siste månedene. Flom og jordskred har tatt over 170 menneskeliv så langt i år, mens 225 er skadet. Like etter at Solon hadde holdt sin pressekonferanse her i Cancun, gikk et kjempestort jordskred i Colombia. 150 mennesker er savnet. Det er uvisst hvordan dette vil påvirke forhandlingene.

EU-kommisær for klimaspørsmål, Connie Hedegaard, oppfordret i går alle statene som deltar på konferansen om å søke kompromisser.

– Jeg anmoder på det sterkeste alle land om nå å søke kompromisser, sa Hedegaard på en pressekonferanse. Samtidig bekreftet hun igjen at EU gjør det de kan for å redde Kyoto-avtalens framtid.

– Vi kan ikke gi opp det vi har, før vi har noe annet å erstatte det med, sa hun.

– EU vil gjerne videreføre Kyoto med en ny forpliktelsesperiode, men det avhenger altså av at noen andre også er med, sa Hedegaard.

EU-kommisær Connie Hedegaard

Alle foto: Erik Martiniussen

Én kommentar

  1. 2010 19.26UdlandBolivia havde sin helt egen dagsorden pa FNs klimakonference i Mexico og det var ved at ga galt ved afslutningen af m det da landet som det eneste i verden gik imod et slutdokument…..Bolivias forhandlingsleder Pablo Solon tog gentagne gange ordet under de afsluttende m der natten til l rdag og advarede om at dokumentet var for vagt…..Mod kapitalismen..Det startede tidligere pa ugen da landets praesident Evo Morales m dte op i Cancun og tordnede mod kapitalismen og den rige verden…..- Vi er kommet her for at redde planeten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s