Forvandlingen

Lagt ut av

Midt i Berlin ligger ”The mother of all airports”, om vi skal tro den britiske arkitekten Norman Foster. Tempelhof var Nazi-Tysklands stolthet, med et terminalbygg lenge regnet som verdens største. Nå er flyplassen gjort om til park.

The mother of all airports har gjenoppstått som et midtpunkt for folk i Berlin

I Berlin er det tidlig vår, fortsatt kaldt i lufta, men himmelen er klar og sola varmer.
Det var nok enda varmere de første junidagene i 1948, da vestmaktene startet sin lufbro til Vest-Berlin og Tempelhof. Gjennom en utspekulert blokade, hadde Sovjetunionen forsøkt å presse Storbritannia og USA ut av okkuperte Berlin. Men de lykkes ikke.

Vestmaktene satte hardt mot hardt. En luftbro med fly etter fly, i skytteltrafikk fra Vest-Tyskland, lastet med forsyninger til den omringende befolkningen, hindret  Sovjetunionen å ta kontroll. Tempelhof ble navlestrengen som sikret at Vest-Berlin forble en øy av frihet, midt i etStasi-kontrollert DDR. Det var aldri et spørsmål om penger.
Det er ikke bare terminalbygningen som er imponerende på Tempelhof.
For to år siden ble moren til alle flyplasser steng, nedlagt, gjort om til park. Tusenvis av berlinere besøker den hver dag. Om noen skal til Berlin, anbefaler jeg absolutt et besøk på hit.

Det er to flystriper på plassen, hver på to kilomter

 

Forlovelse! Dette paret traff jeg midt på flystripa. De hadde akkuratt forlovet seg.
Seilbrett på hjul
Ingen fly lander lenger på Tempelhof. Heller flys det drager
Så søte at jeg måtte ta et bilde til
Midt på flyplassen, et gigantisk fuglereservat
Eminent for sykkel eller rollerblades
Terminalbygget, med flyplassen foran

En artikkel i Der Spiegel omtaler mytene og historien om Tempelhof.

På 1920-tallet blomstret Berlin, og var i ferd med å overta Paris sin rolle som Europas viktigste by. I sin episke romanen «Berlin Alexanderplatz,» beskriver forfatter Alfred Döblin hvordan kulturen blomstret på Friedrichstrasse med kabareter og kulturhus, samtidig som sansen for sport hadde tatt av som en gressbrann. Raskere, høyere, lenger – det var buzzwords av den nye tid. Ordlyden i en 1929 reklame reflekterte ekspresjonistiske stilen: «Livet, det pulserende livet, beveger seg i halsbrekkende hastigheter i Berlin. Fire millioner mennesker på farten, en femtendedel av det tyske folk i Quicksteps. Og mens alt er travelt nede på bakken, presser seg gjennom byen, synger motoren fra himmelen. Hvilken fantastisk syn:! Tempelhof flyplass »

Berlin, Tempelhof 1948 - Luftbro

Alt dette endret seg med nazistenes maktovertakelse i 1933, da Hitlers storm-tropper, brunskjortene, marsjerte gjennom gatene. I 1935, ble Føreren personlig involvert i planene om en «verdensflyplass». Hitler ville bygge en verdensby, inspirert av romersk arkitektur, og omdøpt til «Germania». Den nye arkitekturen skulle være «evig» og «overveldende». Arkitekten var Albert Speer. Men Tempehof var bare en av få bygninger som ble realisert, før krigen brøt ut. Til tross for den monumentale stilen, gir bruken av Art Deco-elementer, og smale vinduer terminalen et elegant inntrykk.

Tempelhof

Den nærmest endeløse terminalbygningen, ble kostruert i rekordfart. Tegnet av Albert Speer, og utført av Ernst Sagebiel, omtalt som Førerens ”raske mesterbygger”. Med sine 285.000 kvadratmeter, delt opp i 49 bygninger,  hangarer og 9000 kontorer, er bygget facinerende den dag i dag. Med luftbroen over Berlin ble Tempelhof igjen sentral i verdenshistorien, og på 1960-tallet landet stjerner som Marlene Dietrich og Marilyn Moroe her.

Se Spiegels historiske bilder fra Tempelhof her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s