Kamp om klimapenger

Lagt ut av

Penger avgjør om det blir en ny klimaavtale i Sør Afrika. Det mener Mexicos utenriksminister Patricia Espinosa, som ledet fjorårets klimatoppmøte i Cancun.

Patricia Espinosa har hatt samtaler med statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Skal vi få til noen resultater på det kommende klimamøtet i Sør-Afrika, så må vi levere når det kommer til økonomi. Det sa Mexicos utenriksminister Patricia Esponisa, da jeg møtte henne for å gjøre et intervju i forrige uke.

Espinosa ble kjent for hele verden, da hun i desember i fjor loste FN fram til en slags enighet under klimaforhandlingene i Cancun i desember. Etter det nærmest katastrofale klimamøtet i København (2009), der tillitten mellom fattige og rike land var på bristepunktet, ble forhandlingene i Cancun regnet som en suksess. Espinosa var en av dem som fikk æren for framgangen.

Nå arbeider hun knallhardt for at den foreløpige suksessen skal føres videre til det neste klimatoppmøtet, som finner sted i Durban i Sør Afrika i desember. Spesielt viktig mener hun det blir å få på plass et grønt fond, som kan garantere penger til fattige land som må leve med klimaendringene.

Jeg møtte Espinosa som journalist for Klassekampen, og intervjuet henne om framdriften i klimaforhandlingene.

– Som president for klimamøtet i Cancun, hadde du ansvar for å lede samtalene mellom 193 land. Møtet er i ettertid omtalt som en suksess. Hvordan opplevde du selv møtet i Cancun?

– Det var en stor og viktig erfaring. Jeg var beæret over å få ansvaret for å lede møtet, men det var også et teamwork for oss i Mexico. Vi la ned store ressurser i å samtale med partene på forhånd. Jeg gjorde derfor mange reiser på forhånd, og det var en prosess der det var viktig å gjøre det så inkluderende som mulig. Jeg tror vi ga en pekepinn på helheten, og hvilken retning vi ville gå under møtet. Men det er klart at det var vanskelig å se hvordan man skulle sette sammen et sett av avgjørelser som alle kunne godta.

Patricia Espinosa (t.h), sammen med sjefen for FNs klimasekretariat, Christiana Figueres, under FNs klimatoppmøte i Cancun

– Hvilke erfaringer fra Cancun  er viktige å ta med seg for å oppnå videre framgang i Durban?

– Først og fremst viste Cancun-forhandlingene oss behovet for å ha åpne og inkluderende prosesser, og alle er enige om dette nå. Vi har blitt enige om en klar agenda, og hva som er de viktigste spørsmålene som må bli adressert. Jeg tenker at Cancun ga oss en klarhet om hva vi trenger å gjøre. Men dessverre er det brukt ganske mye tid på å diskutere prosess framfor substansielle temaer. Likevel mener jeg det nå er tegn til framgang, også på det substansielle.

– Er du fortsatt direkte involvert i forhandlingene?

– Ja, vi har gjort det klart at vi (Mexicos regjering, red.anm) vil være med å hjelpe Sør Afrika med forberedelsene. Jeg har også vært involvert i dette personlig, og som du antakelig vet har vi også det formelle presidentskapet for forhandlingene helt fram til møtet i Durban starter. Derfor har vi også organisert uformelle ministermøter, for å bringe forhandlingene framover. Vi forsøker å gi politiske input i prosessen og hvilke spørsmål som er viktige.

– Ja, hvilke spørsmål tror du blir spesielt viktige i Durban?

– Det må være en ballanse. De forskjellige delene må alle bli adressert, enten det handler om finansiering av klimatiltak eller klimakutt. En slik ballanse er avgjørende for å få en avtale. Sekundært er finansiering veldig viktig. Selv om de små øystatene ønsker å gjøre mye, så mangler de penger til å gjøre det. Dette er avgjørende. Det tredje vi må snakke om er avtalen etter 2012, sier Figueres, som sikter til at Kyoto-avtalen utløper i 2012.

Tror du det kan bli en avtale i Durban?

– Det er vanskelig å svare på. Vi må jobbe ut detaljene om hvordan det skal gjøres. Finansiering står sentralt. Min klare mening er at det er et sentralt spørsmål.  Vi må finne noen kilder til finansiering, sier Esponosa.

– Hva blir viktig for Mexico som nasjon under forhandlingene?

Meg og Patricia Espinosa

– Vi er veldig opptatt av det grønne fondet og klimafinansiering. Der må vi få noen resultater i Durban, sier Espinosa.

Intervjuet med Espinosa ble gjort til en sak om etableringen av FNs gørnne klimafond. Hele saken kan du lese om i Klassekampen i morgen (lørdag 25. Juni)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s