Sverige får det til

Lagt ut av

Siden 1990 har Sverige kuttet sine klimagassutslipp med hele 17 prosent. Det er en kraftig reduksjon i utslippene, om vi sammenlikner med Norge der utslippene er økt med 8 prosent.

Derfor har jeg reist til Sverige for å forstå hvordan de har greid det.

Taxi Stockholm sine biler går alle på biogass

I går hadde jeg møte med Stockholm kommune, som har redusert sine utslipp av klimagasser med 25 prosent siden 1990. Nøkkelen har vært bruk av bioenergi og fjernvarme til oppvarming av hus og boliger. På den måten har de kuttet all oljefyring. Nå er det bilparken som skal til pers.

Gjennom et nytt prosjekt satser hovedstaden på å erstatte bensin og dieselbiler med mer miljøvennlige biler. Resultatet er at 8 prosent av bilparken i hovedstaden nå er miljøbiler. Det vil si biler som kan kjøre på E85 (etanol), som kan gå på elektrisitet, eller som går på biogass. Så vellykket har prosjektet vært at det nå er mangel på biogass i Stockholm. For å tilfredsstille etterspørselen har kommunen satt i gang et prosjekt for å samle inn matavfall fra restaurantnæringen til produksjon av biogass.

Den svenske regjeringens mål er å bli helt uavhengig av olje innen 2020. Så langt har de klart å kutte nærmest alt oljeforbruk til oppvarming. Nå er det bilparken som gjenstår å få over på fornybar energi. Ved hjelp av etanol produsert av svenske bønder, kan det hende de greier det. I morgen reiser jeg til Norrköping, for å besøke et anlegg eid av svenske bønder som produserer 270 millioner liter bioetanol i året. Det er halvparten av den bioetanol som brukes i svenske biler.

Fredag reiser jeg til Malmö. Der skal jeg besøke Lillegrund, Sveriges største offshore vindpark, som produserer elektrisitet til 60.000 husstander. Den har vært mulig å bygge på grunn av det svenske støttesystemet for vindkraft. Noe liknende har enda ikke sett dagens lys i Norge. Kanskje finnes noen av svarene på den norske klimaknipen rett over riksgrensen?

2 kommentarer

  1. Hei Erik, det er alltid bra med en Sverigetur for å få inspirasjon til miljøtiltak. Når du er i Malmö bør du også se på Västra Hamnen, et område utbygd for 10 år siden som er «selvforsynt» med energi. Turning Torso, Nordens aller kuleste skyskraper, er med i energisystemet på Västra Hamnen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s