Tilliten til regjeringens klimapolitikk på bunnivå

Lagt ut av

9 av 10 mener regjeringens klimaresultater er for dårlige. Det framkommer i en ny undersøkelse fra TNS Gallup.

Regjeringen gjør for lite for å kutte norske utslipp. Det mener flertallet her til lands.

Regjeringens klimapolitikk kom svært dårlig ut i en undersøkelse som ble presentert i Oslo i dag. Under 15 prosent av befolkningen mener regjeringen lykkes i sitt arbeid for å begrense klimagassutslippene.

Det er svært dårlig karakter for regjeringens klimapolitikk.

– Oljeindustrien kommer faktisk bedre ut i denne undersøkelsen, enn det regjeringen gjør, sa Daniel Rees da han presenterte tallene. Han har vært prosjektleder for undersøkelsen, som er foretatt av TNS Gallup.

Også bilbransjen kommer bedre ut enn regjeringen.

Borten Moe fornøyd

Olje- og energiminister Ola Borten Moe, som var til stede for å kommentere undersøkelsen, mente likevel resultatene var til å leve med. Han mente årsaken til misnøyen lå i at folk ikke forsto hvor mye positivt regjeringen gjør.

– Vi må bli flinkere til å kommunisere det som er en norsk suksesshistorie, sa han.

– Alle her vet at vi har et mål om få en fornybarandel her til lands på 67,5 prosent innen 2020. Det er et av de mest ambisiøse målene i Europa, sa oljeministeren.

– Samtidig har vi redusert karbonintensiteten. Økonomien har vokst langt mer enn utslippene, sa Borten Moe.

Vil ha fornybar energi

Men det er ikke bare regjeringen som får stryk for manglende resultater.

2 av 5 er ifølge undersøkelsen misfornøyd med politikernes klimainnsats. 59 prosent mener politikerne ”gjør alt for lite for å begrense klimagassutslippene i Norge”. Misnøyen har vært stabil høy helt siden 2009, men har økt de siste to årene.

– Forventningene til politikerne er veldig høye. Folk er ikke fornøyd med det som gjøres i dag, sa Daniel Rees.

Og det er liten tvil om at folk mener klimaproblemet er reelt. 2 av 3 mener klimaendringene er menneskeskapte, en andel som har ligget relativt stabil de siste tre år.

Samtidig mener mange å vite hvordan klimaproblemet kan løses. Fornybar energi og forskning på nye energikilder, anses som løsningen på problemet. 84 prosent av befolkningen er positive til utbygging av vindkraft på land, mens 89 prosent er positive til vindkraft til havs.

– Folk har blitt mer positive til fornybar energi over tid, da Rees.

Flertallet mener også at det satses alt for lite på fornybar energi her til lands. 8 av 10 sier seg enig i påstanden om at ”Norge satser i for liten grad på utbygging av fornybar energi. Rees konkluderer med at befolkningen er utålmodig når det gjelder fornybarsatsingen.

Og misnøyen er økende. Der 59 prosent sa seg enig i den samme påstanden våren 2009, mener nå hele 79 prosent det samme.

Dalende engasjement?

Flere medier omtalte i dag TNS Gallup sin undersøkelse. Likevel er det ikke misnøyen med regjeringens klimaresultater avisene har fokusert på. I steder har fokuset vært på at befolkningens engasjement for klimaspørsmålet synes å være dalende.

Aftenposten hadde i dag et stort oppslag om at miljøengasjementet hos unge ”er i fritt fall”, som det het. En slik konklusjon mener jeg det er vanskelig å finne dekning for i undersøkelsen som ble presentert i dag.

I undersøkelsen har man riktignok spurt respondentene  om å rangere «Den største utfordringen Norge står ovenfor.» Her har mange unge rangert klimaspørsmålet bak andre utfordringer som skole, helse og innvandring.

Jeg mener likevel det blir feil å tolke dette som et tegn på at klimaengasjementet er dalende blant unge. En undersøkelse fra desember viser tvert i mot at ungdom mener det er viktig at Norge gjør mer. (Les mer om det her).

Det er dessuten to ting å bemerke i forhold til hvordan Aftenposten har tolket tallene i undersøkelsen. For det første viser undersøkelsen at befolkningen som helhet fortsatt rangerer klimaspørsmålet som en av de aller største utfordringene landet vårt står ovenfor. Den oppfatningen har vært stabilt over tid.

For det andre er det grunn til å tro at man hadde fått et ganske annet svar, om spørsmålet til de unge var knyttet til klima som en global utfordring – altså om man hadde spurt om å rangere de største globale utfordringene. De fleste vil nok være enige i at for Norge er neppe klimakrisen et akutt problem.

Sammenlikner man med tidligere undersøkelser, vil man dessuten se at dette er et av de spørsmålene som påvirkes sterkest av mediebildet for øvrig. Det var også noe Rees la vekt på da han presenterte undersøkelsen.

– Hvor viktig klima oppfattes i forhold til andre saker [min utheving],  varierer i forhold til mediedekning og fokus blant politikerne, sa han.

At oppmerksomheten om klimakrisen er dalende i media, er det imidlertid ingen tvil om. Ifølge undersøkelsen som i dag ble presentert av TNS Gallup, er avisenes dekning av klimasaken mer enn halvert siden høsten 2007.

1032 personer har svart på undersøkelsen til TNS Gallup. Utvalget er landsrepresentativt, og vektet for å gjenspeile befolkningen i forhold til kjønn, alder, utdanning og bosted.

Les mer:

Krig om regjeringens klimamelding

Ny realisme i internasjonal klimapolitikk

Sverige har kuttet 17 prosent

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s