Bangladesh rammes av klimakrisen

Lagt ut av

Klimaendringene har kommet til Bangladesh. Om 20 år kan 30 millioner mennesker være klimaflyktninger.

Khaird (11), Hasib (13) og Arif (6) mistet huset sitt.
Khaird (11), Hasib (13) og Arif (6) mistet huset sitt. (Foto: Erik Martiniussen)

I mai 2009 sveipet syklonen Aila inn over det sørlige Bangladesh og India og gjorde mer enn en million mennesker hjemløse. Denne uken traff jeg noen av ofrene. Guttene på bildet er Khaird (11), Hasib (13) og Arif (6). Alle tre forteller at de mistet hjemmet sitt under syklonen. Nå lever de fra hånd til munn, etter at havet tok jorden familien levde av.

Ingen kan fastslå sikkert at syklonen Aila skyldes klimaendringene. Men det som er sikkert er at antallet stormer og flommer har økt i Bangladesh de siste årene. Det viser data fra verdens metrologiske organisasjon. Årsaken er høyere temperaturer i Det indiske hav, som fører til mer fordampning og mer nedbør.

Jeg har vært i Bangladesh for å delta på konferansen ”Media Meets Climate” i Cox’s Bazar. Konferansen var arrangert av blant andre professor Elisabeth Eide ved Høyskolen i Oslo, som del av ”MediaClimate network”; et internasjonalt forskningsprosjekt på hvordan media dekker klimasaken. De publiserte denne uken en ny bok om temaet. Fra Norge stilte blant annet Bergens Tidende journalist Atle Andersson og NRKs Eivind Molde. Atle Andersson er en av journalistene som står bak Bergens Tidenes mange gode reportasjer om kjøp av ulandskvoter. Se link. Ringreven John Vidal stilte fra The Guardian.

Slike elveforskansninger skal holde elvevannet ute, når det blir syklon.
Slike elveforskansninger skal holde elvevannet ute når det blir syklon. (Foto: Erik martiniussen)

Bøndene jeg møtte i Khulna, hadde aldri hørt om klimaendringene før. Men at været hadde forandret seg, var ingen i tvil om. Som en gammel knark jeg møtte fortalte meg. ”Det var stormer før også, men de siste 15 årene har de blitt sterkere og de kommer oftere.”

Jeg jobber nå med en reportasje om klimaendringene i Bangladesh. 30 millioner mennesker i Bangladesh bor i områder som ligger mindre enn en meter over havet.

Verdensmagasinet X har tidligere publisert en bra fotoreportasje om temaet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s