Rekordstore skogbranner i USA er blitt et årlig fenomen

Lagt ut av

Det rapporteres nok en gang om ekstrem skogbrann i USA. I går døde 19 spesialtrente brannmenn i flammene.

Dessverre er ikke slike branner lenger noe usedvanlig fenomen i USA. Både i 2011 og 2012 opplevde landet tilsvarende store branner (se link).

I 2012 ble 8 millioner dekar mark ødelagt i skogbrann i USA. Det ble betegnet som tidenes verste. Nå er skogbrannen tilbake med enda større styrke. Så langt er 9 millioner dekar mark gått tapt.

De årlige brannene blir stadig mer omfangsrike. Statistikk publisert i Dagens Næringsliv 2. juli (s. 24) viser at fire ganger større areal går tapt til skogbrann i USA nå sammenliknet med på 1980-tallet.

Samtidig blir kostnadene for å bekjempe de ville flammene stadig større. I år har føderale myndigheter brukt mer enn 2 milliarder dollar på å bekjempe skogbranner. Det er fire ganger så mye som det som var vanlig på 1980-tallet (Kilde DN 2. juli 2013).

Om vi i Sør-Norge kan klage over kalde vintre og kjølige somre, er situasjonen en helt annen i USA. Årets hetebølge er av det ekstreme slaget. I en hetebølge som har vart i mer enn en uke, er det målt mer enn 50 grader celsius. Heller ikke dette er usedvanlig lenger. I fjor (2012) ble USA rammet av tidenes hetebølge. 2012 var det varmeste året som noen gang er målt i USA.

I en senatshøring om skogbranner nylig uttalte Tomas Tidwell, sjef for US Forest Service, at skogbrannsesongen nå varer to måneder lenger og ødelegger dobbelt så mye land som for fire tiår siden.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s