Tidenes varmeste år ga ekstremvær verden over

Lagt ut av

Perioden 2011-2015 er den varmeste femårsperioden som noen gang er målt. 2015 er det varmeste året. Konsekvensene verden over har vært katastrofale.

California opplever tørke for femte år på rad.

Gjennomsnittstemperaturen på jorden har steget med 0,85 grader siden førindustriell tid. Årsaken er forbrenning av kull, olje og gass. Nå varsler Verdens meteorologiske organisasjon (WMO) at perioden 2011 – 2015 blir den varmeste femårsperioden som noen gang er målt.

– Sannsynligvis vil gjennomsnittstemperaturen i 2015 passere den symbolske grensen på 1 grad, sier generalsekretær i WMO, Michel Jarraud, i en uttalelse.

Stillehavet ”koker”

Enkelte klimaskeptikere har de siste årene forsøkte å lage et poeng av at temperaturen på jorden har sluttet å øke. Skal vi tro WMO, er det langt i fra sant. De varsler nå at 2015 helt klart blir det varmeste året som noen gang er målt. 2016 vil sannsynligvis bli enda varmere, varsler WMO og UK Met Office.

Samtidig har nivåene av CO2 i atmosfæren i år vært høyere enn de noen gang har vært i menneskenes historie. Over den nordlige halvkule lå konsentrasjonene av CO2 i gjennomsnitt på 400 ppm i store deler av året. Til sammenlikning lå CO2-nivåene i atmosfæren på rundt 270 ppm i førindustriell tid.

De høye temperaturene har vært med på å sette i gang den verste El Niño i historien. El Niño er et globalt værfenomen forårsaket av at Stillehavet er ekstremt varmt . Når det enorme Stillehavet avgir varmen til atmosfæren igjen, fører det til katastrofer verden over.

Store deler av Afrika har opplevd ekstrem tørke. Etiopia er hardt rammet av den verste tørken på 30 år. 8 millioner mennesker trenger hjelp for å få mat. I Sør-Amerika har flom og oversvømmelser drevet 150.000 mennesker på flukt. I California i USA er man rammet i av den verste tørken i manns minne. Se bilder av hvordan California tørker ut på The Huffington Post.

Samtidig ødelegger det varme vannet i Stillehvet korallrevene. Blir vannet for varmt, dør de.

Tusenvis har dødd i hetebølger

Året som helhet har vært preget av mange hetebølger. I mai ble India og Pakistan rammet av en ekstrem hetebølge som tok livet av flere tusen mennesker. I India målte man gjennomsnittstemperaturer opp mot 42 grader og enkelte steder ble det målt hele 45 grader. For oss i Norge er slike temperaturer nesten umulig å forestille seg. I New Dehli var det så varmt at asfalten smeltet.

Mot slutten av sommeren rammet også en hetebølge Europa, Nord-Afrika og Midtøsten. Spania og Portugal opplevde også ekstrem varme, med temperaturer opp mot 44 grader (Les mer). Regionen opplevde tre store hetebølger i løpet av sommeren. I Wroclaw i Polen ble det 8. August satt varmerekord med 39,8 grader (i Polen!)

Flom og tørke

Høye temperaturer fører til økt vanndamp og mer nedbør. I januar var det ekstrem flom i Malawi, Zimbabwe og Moçambique. I Malawi ble en kvart million mennesker hjemløse. (Mer om denne flommen på Wikipedia). I februar og mars var det Nord-Afrika sin tur. Spesielt hardt rammet var Marokko, Algerie og Tunisia. Det var den andre ekstremflommen i Marokko på under fire måneder. BBC sine bilder fra november 2014 er sjokkerende.

I mars ble Chile rammet av ekstremt kraftig regnvær, oversvømmelser og jordskred. Se BBC sin reportasje. I august var det Buenos Aires-provinsen i Argentina som ble rammet. Les i The Wall Street Journal. En rekke nedbørsrekorder ble satt. Mexico hadde den våteste marsmåned som noen gang er målt og i USA var det flom og ekstremnedbør i mange regioner i mai. Mellom mai og oktober, opplevde Kina 35 ekstreme nedbørs-hendelser. Les mer. Påfølgende flom rammet 75 millioner mennesker og samfunnskostnadene er beregnet til 25 milliarder dollar.

I desember var det Storbritannia og Irland som ble rammet av ekstremflom. I Summerseat utenfor Manchester ble en 200 år gammel pub vasket bort av flomvannet. En 300 år gammel bro i Yorkshire, måtte også gi etter for vannmassene. Tusenvis av mennesker er rammet og kostnadene for å rydde opp er beregnet til nesten 20 milliarder kroner. Etter flere år på rad med ekstremflom i Storbritannia, har Det britiske miljødirektoratet bedt om en ”fullstendig revurdering” av flomsikringen i landet.

Verdens metrologiske organisasjon knytter det ekstreme været til menneskeskapte klimaendringer. UK Met Office mener 2016 vil bli enda varmere enn 2015.

Også i Norge har det vært et ekstremt klimaår. På Svalbard lå temperaturen 20 grader over normalen i desember, mens ekstremværet Synne skapte problemer i Sør-Norge.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s