Bakterienes julekalender (11. des.): Bakterienes planet

Lagt ut av

Hvor mange arter er det i verden og hva er menneskets plass blant dem?

Bak dagens luke skjuler det seg en hemmelig verden. Vi skal høre om hvordan bakterier omtales som «mørk materie» og hvordan deres mangfold og utbredelse aldri slutter å forbløffe! Her igjennom vil vi forstå mer om menneskenes plass på planen, så følg med i dagens luke av bakterienes julekalender!

I 2017 var det kartlagt 1,5 millioner arter på jorden, men tallet øker stadig: Drar du til regnskogen, er det relativt enkelt å finne nye insekter og på dyphavet venter enda flere arter på å bli oppdaget. Forskerne mener derfor at vi ikke er i nærheten av å ha klassifisert antallet arter. Matematiske beregninger anslår antallet til 8,7 millioner, men dette inkluderer ikke mange mikroorganismer.

Ved årtusenskiftet hadde man kartlagt og klassifisert rundt 30 000 ulike arter av bakterier. Lenge trodde forskerne de hadde god oversikt, men så viste det seg at det egentlig gjensto en enorm mengde. En av årsaken var at de færreste bakteriene egentlig lot seg dyrke fram under laboratorieforhold.

I et banebrytende arbeid fra 1990 fant et knippe norske forskere, blant annet den tidligere omtalte professor Jostein Goksøyr, ut at et gram jord inneholdt 15 milliarder ulike bakterier. Mindre enn en prosent av bakteriene kunne bli dyrket fram i laboratorium.[1] På bakgrunn av dette og flere andre studier konkluderte populasjonsgenetiker Daniel E. Dykhuizen ved State University of New York i 2005 med at det fantes mer enn en milliard ulike arter av bakterier i verden, altså 100 ganger så mange som av alle andre arter til sammen.[2]

Men heller ikke han var i nærheten av å ha rett. Med gensekvensering har kartlegging av bakteriearter tatt kvantesprang. Forskere snakker nå om bakterier som «mørkt materiale», som en stor gruppe ukjente livsformer man ikke kjenner til.

I boken Krigen mot bakteriene skriver jeg om dette: I 2015 ble det gjort et nytt forsøk på å beregne antallet. Da samlet Kenneth Locey og Jay Lennon ved Indiana University i USA inn mer enn 30 000 datakilder for å analysere. Ved hjelp av matematiske skaleringsregler klarte forskerne for første gang å knytte antallet individuelle organismer til antallet totale arter.

Resultatet var overveldende og satte anslagene fra tjue år tilbake kraftig i skyggen: Det var ikke en milliard ulike bakterier i verden, slik Dykhuizen hadde anslått. Tallet var en trillion, altså tusen milliarder![3]

Anslagene sprengte alle tidligere ideer om hvordan livet på jorden egentlig fortonet seg. Der man lenge hadde likt å framstille livets tre som en utvikling der pattedyrene og menneskene raget på toppen, framsto det nå heller som om menneskene og alt annet flercellet liv var en ussel liten gren, en genfeil, på bakterienes ellers vanvittig store stamtre.

Menneskene og de andre pattedyrene er altså bar en krusning på et enormt hav av bakterier. Tenkt på den neste gang du sier at jorden er menneskenes planet.


[1] Torsvik, V., Goksøyr, J., Dane, F.L. (1990).

[2] Dykhuizen, D. (2005).

[3] Locey, Kenneth J. og Lennon, Jay T. (2016).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s