Bakterienes julekalender (13. des.): Bakterien som gjør deg glad

Lagt ut av

Bakterienes julekalender har vært innom de store spørsmålene: Hvor vi kommer fra og hvordan liv oppsto på jorden. Nå er et på tide å knytte fortid til nåtid. For vi mennesker har ikke løsrevet oss helt fra bakteriene slik vi kanskje liker å tro. I dag skal vi lære om den lille jordbakterien Mycobacterium Vacca og hva den kan gjøre for oss. 7. desember fortalte jeg om melkesyrebakteriene Lactobacillus rhamnosus og Lactobacillus reuteri.og og hvordan de reduserer stress. Men også jordbakterier kan forbedre helsen din! I dag skal vi lære om den lille jordbakterien Mycobacterium Vacca og hvorfor den gjør deg glad!

Tilbake i 2005 skjedde et artig eksperiment i Storbritannia. En britisk spesialist som jobbet med lungekreftpasienter, Dr. Mary O’Brien, bestemte seg for å undersøke om Mycobacterium Vacca hadde noen effekt på pasientene. Hun fant at bakterien faktisk reduserte noen av pasientenes symptomer, men i enda større grad bidro til bedre humør hos pasientene, sammenliknet med kontrollgruppen. Forskere ved University College London fant funnet så interessant at de begynte nå å gjøre dedikerte eksperimenter med bakterien på mus. Resultatet var det samme: Mus som fikk tilført M. vacca begynte å opptre gladere! Dr. Chris Lowey, som var en av forskerne bak studien, uttalte at studien hjalp dem å forstå bedre hvordan kroppen kommuniserte med hjernen og hvorfor et friskt immunforsvar var viktig for å ivareta god mental helse. Nærmere undersøkelser viste at tilførsel av M. vacca. aktiverte nerveceller i hjernen som produserer serotonin, et viktig stoff for å regulere humør, oppstemthet og våkenhet.

Christopher Lowry fortsatte å arbeide med effekten av M. vacca og er i dag førsteamanuensis ved Universitetet i Colorado. I 2017 ble en av studiene hans feiret som en av topp ti studiene av året blant hjerneforskere. Han hadde da kunnet vise hvordan tilførsel av M. vacca i mus hadde gjort de mindre stresset i møte med skumle ting. Studien gikk ut på å plassere mus i et bur sammen med en stor aggressiv mus. Her satt musene sammen med den skumle drittsekk-musen i 19 dager. Musene som ikke hadde fått tilført M. vacca utviklet sterke stress symptomer og var stresset også etter at det kom ut av buret. De hadde nesten en slags posttraumatisk stress-syndrom. Mus som var tilført M. vacca der i mot ble langt mindre stresset. Nå tror Lowry at bakterien faktisk skal kunne behandle posttraumatisks stresslidelse hos krigsveteraner og jobber nå med å gjøre kliniske tester!

Men dette er ikke alt. For serotoninnivået kan også ha betydning for pasienter med Multippel sklerose (MS). MS er en potensielt sett invalidiserende sykdom som rammer det sentrale nervesystemet. Årsaken er at immunforsvaret har gått seg vill og angriper laget med myelin som ligger som et beskyttende belegg rundt nervetrådene. Hvorfor sykdommen oppstår er ukjent, men den er delvis arvelig men sterkt økende i moderne og urbane miljøer. Det siste har fått forskerne til å tro at miljøforhold må spille en rolle. Nå viser ny forskning at tilgang på serotonin kan regulere cellenes produksjon av et viktig hormon som heter melatonin, som igjen har vist seg å ha betydning for MS.[1] Lav melatoninproduksjon er assosiert med MS, og lav serotoninproduksjon fører altså til lav melatoninproduksjon. Og som vi allerede har sett kan tilførsel av Mycobacterium vacca stimulere hjernens produksjon og serotonin og der igjennom melatonin! Slik kan årsakene til MS kanskje spores helt tilbake til tarmen. Det høres nesten for fantastisk ut. Men sammenhengen mellom hjerne, mage og tarm blir bare tydeligere og tydeligere. Våre gamle venner bakteriene slutter aldri å overraske: Kanskje bør vi alle ut og leke litt mer i gjørma?

Ny luke i morgen. 


[1] Malinova, T.S. m.fl.(2017).


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s