Solheim tar grep om La Hague

Lagt ut av

Miljøvernminister Erik Solheim krever nå fullt innsyn i situasjonen ved det franske atomanlegget La Hague.

Miljøvernminister Erik Solheim krever full informasjon om høyaktivt atomavfall i La Hague

Miljøvernminister Erik Solheim vil ha full oversikt over det farlige atomavfallet som er lagret ved det franske atomanlegget i La Hague. Det kommer fram i et svar Solheim har gitt til Venstres stortingsgruppe.

Det franske atomanlegget i La Hague har i over 40 år behandlet brukt atombrensel fra atomkraftverk i hele verden. 9000 tonn brukt atombrensel er lagret ved anlegget.

Behandlingen av atomavfall i La Hague har ført til internasjonale reaksjoner. Årsaken er de omfattende transportene med atomavfall til og fra La Haugue, samt de store utslippene av radioaktivitet i form av radioaktivt avfall. Utslippene har også skapt bekymring lokalt. For i 1997 påviste franske vitenskapsfolk en klar sammenheng mellom de radioaktive utslippene og tilfeller av kreft blant befolkningen som bor og lever rundt anlegget. Blant annet ble det kartlagt 27 tilfeller av blodkreft i 30 kilometerssonen rundt La Hague.

Her hjemme i Norge er det i hovedsak opphopingen av høyaktivt, flytende atomavfall som har skapt bekymring. Dette er avfall som krever kontinuerlig kjøling og overvåking. Operatøren av La hague-anlegget, AREVA, opplyste nylig i et brev at de hadde vel så mye flytende atomavfall, som det britiske atomanlegget Sellafield. Men etter oppslag i NRK-dagsnytt har AREVA reversert denne forklaring. De hevder nå at det ”bare” er lagret 300 til 400 kubikkmeter med høyaktivt, flytende avfall på anlegget.

De varierende anslagene har fått miljøvernminister Solheim til å reagere. Han har nå bedt Statens Strålevern om å skaffe full oversikt over aktivitetsnivå og mengde avfall på La Hague. Institutt for Energiteknikk har i en utredning foreslått at også norsk atombrensel bør sendes til La Hague. Greenpeaca her protestert mot forslaget.

Les mer:

Atomanlegget i La hague

Full forvirring om La Hague

Heidi Sørensen: – Ingen god løsning for atomavfall

Hva skjer med de radioaktive utslippene fra Sellafield?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s