Mer radioaktivt avfall i La Hague enn i Sellafield?

Lagt ut av

Det hersker full forvirring om hvor mye farlig atomavfall som er lagret på det franske atomanlegget La Hague.

Onsdag i forrige uke kunne NRK-dagsnytt presentere tall som viste at det var lagret mer høyaktivt flytende atomavfall i La Hague enn i Sellafield. Høyaktivt atomavfall inneholder store mengder radioaktivitet.

Kilden til oppslaget var selskapet som driver La Hague-anlegget, AREVA, og et brev AREVA hadde sendt til miljøkonsulent Mycle Schneider 6. april i år. I brevet skriver AREVA at det er lagret 1177 kubikkmeter høyaktivt flytende avfall i La Hague. Det er nesten 20 prosent mer enn det som er lagret i britiske Sellafield.

Oppslaget fikk miljøvernminister Erik Solheim til å reagere. Til NRK ga han uttrykk for at han ville undersøke saken nærmere.

Men bare dager etter oppslaget i NRK endret AREVA sin forklaring. I en ny pressemelding, sitert av blant annet Bellona og Stavanger Aftenblad, hevder AREVA nå at det bare er lagret et sted mellom 300-400 kubikkmeter høyaktivt, flytende avfall i La Hague, og demred mindre radioaktivitet.

AREVA vil imidlertid ikke gi noen forklaring på hvorfor tallene de presenterte i brevet av 6. april, er så mye større enn tallene i den nye pressemeldingen. De to brevene gir vidt forskjellig informasjon om hvor mye radioaktivt avfall som er lagret på La Hague.

Jeg kontaktet derfor AREVA denne uken, for å få en forklaring på de ulike opplysningene selskapet hadde gitt, men ble overrasket da AREVA nektet å gi noen slik forklaring. Både i samtale med meg på telefon, og i videre e-post korrespondanse, var det som om AREVA knapt ville vedkjenne seg sitt eget brev. Når jeg ba om en forklaring på hvorfor tallene i brevet av 6. april var så forskjellige fra de tallene AREVA nå presenterte i sin pressemelding, ba de meg heller ta kontakt med han brevet var adressert til (!)

Selv om AREVA innrømmet at opplysningene i brevet var korrekte, ment de det ”ikke endret” på svaret de hadde gitt i nevnte pressemelding. Dette til tross for at de to dokumentene altså oppgir helt forskjellige volum med lagret, høyaktivt avfall.

Oppbevaring av høyaktivt, flytende atomavfall og radioaktivt avfall er alltid forbundet med en viss risiko. I Sellafield krever dette avfallet kontinuerlig kjøling. Om kjølingen svikter, noe som eksempelvis kan skje ved strømsvikt, kan avfallet og radioaktivitet lekke ut.

Basert på de motstridende opplysningene fra AREVA, er det vanskelig å vite om situasjonen er noe bedre i La Hague enn i Sellafield. Tvert i mot kan det virke som om AREVA er i ferd med å tåkelegge debatten. Det er en strategi miljøvernminister Erik Solheim bør kjenne igjen fra debatten om Sellafield. For det tok mange år før Norge fikk presise opplysninger om de farlige tankene med høyaktivt atomavfall som er lagret der. Jeg mener derfor norske miljømyndigheter nå bør handle. Regjeringen har vært en skarp og viktig kritiker av det britiske atomanlegget Sellafield. Foreløpig er det lite som tyder på at regjering og Storting bør behandle franske La Hague på noen penere måte. Det har partiet Venstre forstått. De ber nå om en konsekvensutredning av en eventuell ulykke ved La Hague (Se spørsmål fra partileder Trine Skei Grande). Det er å håpe at regjeringen ser det samme behovet.

Under følger min e-post korrespondanse med AREVA:

 

fra Erik Martiniussen erik.martiniussen@gmail.com
til maryline.breton@areva.com
dato 6. mai 2011 16:33
emne Liquid HLW
sendt av gmail.com

I am a Norwegian journalist contacting you regarding the AREVA La Hague site. I am contacting you regarding some information I have received from consultant Mycle Schneider (attached).

In this letter there are information about high level liquid waste stored at the La Hague site. According to this letter, provided to Mr. Schneider, it seem to me that there are stored almost 700 cubic meter of Liquid HLW (fission products) at  the site. The letter also refers to some other liquid waste.

As you may be aware of there has been some concerns in Norway regarding Liquid HLW stored at Sellafield. I wonder if you could help me understand the information in this letter better? And possible provide me with some more details about the volume of stored Liquid HLW at La Hague? You may reach med on my phone.  47 90 67 65 98

Best wishes
Erik Martiniussen
Journalist

 

fra FLOQUET-DAUBIGEON Fleur (AREVA) fleur.floquet-daubigeon@areva.com
til erik.martiniussen@gmail.com
dato 6. mai 2011 18:07

Hello,

To answer your questions, please note that, the quantity of fission products in liquid form temporarily stored at the AREVA la Hague site are made public and authorized by the French Regulatory Authorities  (ASN)”.  The condition of this storage thus meets the highest level of safety regulations. 

As a reminder, at La Hague, the treatment process separates the recyclable materials (uranium, plutonium) from the ultimate waste (the fission products).  The fission products are “vitrified” with a robust boroslicate matrix, which is poured and stabilized into a stainless steel container. Before being “vitrified”, the fission products in liquid form are temporarily stored in cooled tanks.  This intermediate stock varies between 300 and 400 metric cubes, depending on the production schedule. 

There have not been significant variations in volume of this fission product waste stream, since the beginning of the vitrification plant in the 1990s.  The stock of fission products in liquid form produced prior to the operations of the vitrification plant, has all been vitrified and conditioned into UC-V canisters. 

The existence of an intermediate stock is normal in the case of an industrial activity, in particular with the treatment and recycling process. 

 Best regards,

Fleur Floquet-Daubigeon

AREVA Corporate Press Office


fra Erik Martiniussen erik.martiniussen@gmail.com
til maryline.breton@areva.com
kopi «FLOQUET-DAUBIGEON Fleur (AREVA)»
dato 9. mai 2011 08:11
emne Re: Liquid HLW
sendt av gmail.com

Dear Maryline,

And thanks for talking to me on Friday!
I got this e-mail with information from one of your colleagues Friday, but I am afraid it doesn’t help me much, as I already had seen that statement. The statement is actually the reason for why I contacted you in the first place.

The reason is that the numbers in your statement, and the numbers provided in the letter to Mr. Schneider (6th of april) seem to differ very much. I wonder if you could help me understand the reason? Is the numbers provided in the letter, dated 6th of April, wrong, or do they refer to something else than HAL? What are the exact amounts stored at La Hague today? I would appreciate if you could help clarify this issue for me.

Best wishes
Erik Martiniussen
Freelance journalist

fra FLOQUET-DAUBIGEON Fleur (AREVA) fleur.floquet-daubigeon@areva.com
til Erik Martiniussen
dato 9. mai 2011 17:15
emne RE: Liquid HLW
sendt av areva.com

Hello Erik,

You’d need to ask Mr Schneider what he is referring to but as far as AREVA is concerned we are sure of our answer.

 Best regards,

Fleur Floquet-Daubigeon

AREVA Corporate Press Office

fra Erik Martiniussen erik.martiniussen@gmail.com
til «FLOQUET-DAUBIGEON Fleur (AREVA)»
dato 9. mai 2011 17:31
emne Re: Liquid HLW
sendt av gmail.com

He refers to the attached letter.

Is it possible for you to explain for me the content of the letter, and why it differ from your statement, or should I understand that you refuse to comment it? Feel free to call me on my phone.

 Best wishes

Erik Martiniussen

fra FLOQUET-DAUBIGEON Fleur (AREVA) fleur.floquet-daubigeon@areva.com
til Erik Martiniussen
dato 9. mai 2011 17:34
emne RE: Liquid HLW
sendt av areva.com

It’s not for AREVA to comment or explain his letter but rather for Mr Schneider to respond and explain hence my answer.

As far as your specific question is concerned, we have clearly answered by saying the amount varies from 300 and 400 metric cubes of HLW, depending on the production schedule as already stated.

Kind regards

Fleur Floquet-Daubigeon

AREVA Corporate Presse Office

fra Erik Martiniussen erik.martiniussen@gmail.com
til «FLOQUET-DAUBIGEON Fleur (AREVA)»
dato 9. mai 2011 17:39
emne Re: Liquid HLW
sendt av gmail.com

But as you can see it is obviously AREVAs letter? Is it not?


fra FLOQUET-DAUBIGEON Fleur (AREVA) fleur.floquet-daubigeon@areva.com
til Erik Martiniussen
dato 9. mai 2011 17:44
emne RE: Liquid HLW
sendt av areva.com

The table speaks for itself in that it outlines the types of solutions stored and where. It does not change our answer to your question.

 Best regards,

Fleur Floquet-Daubigeon

AREVA Corporate Presse Office

—–

Les mer:

Atomanlegget i La hague

Solheim tar grep om La Hague

Heidi Sørensen: – Ingen god løsning for atomavfall

Hva skjer med de radioaktive utslippene fra Sellafield?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s