Regjeringen krever at EU skal slette klimakvoter for milliarder, men tjener selv fett på dumpingsalg av overskuddskvoter.
Saken sto på trykk i Dagsavisen 10. oktober 2012.

6,1 millioner klimakvoter vil regjeringen dumpe inn i EUs kvotemarked neste år. Det framkommer i regjeringens forslag til statsbudsjett. Kvotene pumpes inn i et marked der prisen for å forurense allerede er rekordlav.
Leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund (NNV), er ikke fornøyd:
– Dette salget vil definitivt holde kvoteprisene nede, og gjøre det vanskeligere å få til nødvendig omstilling til lavutslippssamfunnet, sier NNV-lederen, til Dagsavisen. Han mener de norske overskuddskvotene heller burde vært slettet.
Ifølge forslag til statsbudsjett, håper staten å tjene 345 millioner kroner på salget.
Vil ikke slette kvoter
Samtidig som regjeringen foreslår å dumpe millioner av egne kvoter inn på EU-markedet, foreslår Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell at EU selv skal slette kvoter fra markedet. Før helgen sendte Solhjell brev til EUs klimakommissær, Connie Hedegard, der han ba EU slette 1,2 milliarder klimakvoter. Brevet ble omtalt i Dagens Næringsliv fredag 5. oktober. Årsaken er det store overskuddet på klimakvoter i EU som har ført til rekordlave kvotepriser.
– Den beste måten å regulere for at det blir mindre utslipp, er å ta mange kvoter ut av EU-markedet, sa Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell under en pressekonferanse i Miljøverndepartementet mandag.
– Det vil vise at når markedet ikke fungerer godt nok, gjør vi noe med det, sier han. Han vil likevel ikke slette de norske overskuddskvotene, slik Naturvernforbundet krever.
– Jeg syns det er en bedre framgangsmåte om det er EU som tar kvoter ut av markedet, og ikke enkeltland. Da vil det være et tydelig signal og det kan føre til at vi får opp prisen permanent, sier Solhjell på spørsmål fra Dagsavisen.
De siste årene har prisen på EUs klimakvoter falt som en stein. Årsaken er at kvotemarkedet ikke er stramt nok, og at finanskrisen har holdt den økonomiske veksten tilbake. Siden 2008 er prisene på EUs klimakvoter falt fra nesten 200 kroner per tonn, til dagens pris på under 60 kroner per tonn.

Har tjent 4 milliarder
Det er likevel ikke første gang regjeringen går inn for å selge klimakvoter til EU.
Siden kvotemarkedet ble innført i 2008, har den rødgrønne regjeringen dumpet mer enn 40 millioner klimakvoter inn i EUs kvotemarkedet. Det viser en gjennomgang av revidert nasjonalbudsjett de siste fem år.
Det totale klimakvotesalget fra Norge disse årene, tilsvarer dermed det årlige klimagassutslippene fra et land som Sveits.
Med salget 6 millioner nye klimakvoter i 2013, vil den samlede gevinsten gjennom disse seks årene beløpe seg til mer enn 4 milliarder kroner viser vår gjennomgang (Se faktaboks under saken). Det er uvisst om dette er de endelige salgstallene for staten, men at salget beløper seg til mindre enn 4 milliarder kroner virker usannsynlig basert på nasjonalregnskapets tall.
Kvotene regjeringen nå vil selge er i utgangspunktet tildelt gratis av EU, som del av den årlige norske kvotetildelingen. Men i og med at staten ikke fordeler alle kvotene sine til industri, men holder noen kvoter tilbake, kan disse altså selges tilbake til EU med god fortjeneste.
– Må holde markedet i gang
Da Klassekampen første gang skrev om kvotesalget, tilbake i 2008, uttalte SVs statssekretær i Finansdepartementet, Henriette Westhrin, at en av hensiktene med salget, var å bidra til å holde kvotemarkedet i gang.
– Dersom ingen hadde lagt kvoter inn i EU sitt kvotemarked, så hadde det ikke blitt noe marked, uttalte hun den gang. Da var prisene i EUs kvotemarkede allerede på vei nedover. Samme Westhrin er i dag statssekretær i Bård Vegar Solhjell sitt Miljøverndepartement.
FAKTABOKS:
Revidert nasjonalbudsjett fra de fem siste år inneholder følgende oversikt:
- 2008, Solgt 7 millioner kvoter for 1,1 milliard kroner,
- 2009: Solgt 12,7 millioner kvoter for 1,2, milliarder,
- 2010: Solgt 6,33 millioner kvoter for 690 millioner kroner,
- 2011: Solgt 6 millioner kvoter for 730 millioner kroner,
- 2012: Solgt 9,6 millioner kvoter for 600 millioner kroner, og altså
- 2013: Skal selge 6,1 millioner kvoter for 345 millioner kroner.
Les mer:
Sak i Klassekampen om statens salg av kvoter (fra 2008).