Sverige vurderer å slette klimakvoter

Lagt ut av

Siden 2008 har den rødgrønne regjeringen solgt 40 millioner klimakvoter inn på EUs kvotemarked.

Kvotene tilsvarer de årlige CO2-utslippet fra et land som Sveits. Inntektene fra salget beløper seg til mer enn 4 milliarder kroner.

Regjeringen burde heller slette kvotene, sier opposisjonen på Stortinget, som mener dette kunne stimulert til en høyere kvotepris. Nå framkommer det at Sverige og Tyskland vurderer nettopp det. Disse landene kutter utslippene sine mer enn Kyoto-avtalen krever, og de har derfor kvoter til overs.

– Den eneste måten å garantere at de svenske utslippsreduksjonene ikke fører til økte utslipp i andre land, er at kvotene blir annullert, sier Sosialdemokratenes miljøpolitiske talsperson Matilda Ernkrans til Dags­avisen.

Svenske sosialdemokrater vil slette klimakvoter, her representert med miljøpolitisk talskvinne Matilda Ernkrans (Foto: Riksdagen)

Les om dette i Dagsavisen

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) er uenig. Til Dagsavisen 10. oktober uttalte han at det var bedre om EU tok kvotene ut av markedet, enn om enkeltlandet gjorde det.

Statssekretær Kjetil Lund (Ap) i Finansdepartementet argumenterer på samme måte overfor NTB: «Å slette kvoter for å få opp prisene gir dessuten bare mening når mange gjør det i lag,» sier han.

Venstres Trine Skei Grande er en av dem som mener Norge nå bør gjøre som Sverige, slette sitt overskudd av klimakvoter. Det sier hun til Dagsavisen.

Hvor kommer de norske overskuddskvotene fra?

En kan spørre seg hvordan Norge i det hele tatt kan ha et overskudd på klimakvoter, så lenge utslippene her til lands øker? Årsaken er at staten årlig holder tilbake en del gratiskvoter, som egentlig var tiltenkt norsk oljeindustri. Framfor å gi kvotene gratis til industrien, selger staten disse kvotene tilbake – inn på EUs kvotemarked igjen. Dermed må oljeindustrien inn på det samme markedet for å kjøpe kvoter, det samme markedet som staten altså selger kvoter til.

Antallet kvoter som staten årlig har solgt tilbake til markedet, har siden 2008 ligget på et sted mellom 6 og 10 millioner tonn. I statsbudsjettet for 2013 er det lagt opp til salg av nye 6,1 millioner kvoter.

Les mer:

Dumper klimakvoter i EU

De skjulte strategene trer fram

Drivhuseffekten truer norsk mat

Aktiv klimapolitikk kan skape ny industri

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s