USA blokkerer historisk prosess i Doha

Lagt ut av

Et døgn på overtid er klimaforhandlingene i Doha i full krise. USA nekter å gi formelle løfter om penger til klimakompensasjon.

USAs forhandlingsleder Todd Stern (Foto: Erik Martiniussen)
USAs forhandlingsleder Todd Stern (Foto: Erik Martiniussen)

Det som kan bli et historisk skifte i klimaforhandlingene blokkeres nå av USA. Et døgn på overtid, nekter USA å godta en tekst der rike land aksepterer økonomisk ansvar for klimaendringer.

– Vi kan ikke godta denne teksten, og kommer til å legge ned veto om den blir lagt fram i plenum, sa USAs sjefsforhandler Todd Stern, under en konsultasjon fredag kveld.

Mye på spill

2012 var et ekstremt klimaår. Flere orkaner, mer tørke og ødelagte avlinger verden over har bremset veksten i en rekke land. Denne uken rammet en ekstrem orkan Filippinene. Det har ødelagt infrastruktur og matproduksjon for milliarder. 1000 mennesker har mistet livet på øya Mindanao.

Og det er bare ett år siden det skjedde sist. Også i 2011 ble Mindanao rammet av en ekstrem orkan som tok hundrevis av menneskelig. Været ødelegger veksten i økonomien.

I Pakistan er kostnadene etter ekstremflommen i 2010 beregnet til 43 milliarder dollar. Også i år ble Pakistan rammet av stor flom.

Nå krever u-landene hjelp fra det internasjonale samfunnet. De mener 150 år med klimagassutslipp fra rike land er en av årsakene til ekstremværet. I et tekstforslag lagt fram i Doha, bes industrialiserte land være med å betale.

Spillet er høyt. De mest sårbare landene, blant annet en rekke øystater som risikerer å forsvinne om havet fortsetter å stige, sier de er villig til å bryte forhandlingene om teksten ikke blir vedtatt.

Dyp krise

USAs forhandlingsleder Todd Stern har på sin side tatt klar avstand fra teksten. ”Jeg vil blokkere dette”, er han siter på ifølge BBC. EU har enda ikke formulert noen klar posisjon, men har uttrykt vilje til å forhandle.

Gjennom

Kinas forhandlingsleder Xie Zenhua (Foto: Erik Martiniussen)
Kinas forhandlingsleder Xie Zenhua (Foto: Erik Martiniussen)

klimaforhandlingene har landene blitt enige om å sette opp et grønt klimafond. Fondet skal administrere 100 milliarder dollar til klimakompensasjon innen 2020. Men USA nekter også å diskutere dette. De vil ikke ha diskusjoner om når og hvordan pengene skal tilføres fondet, noe som frustrerer u-landene.

Norges miljøvernminister. Bård Vegar Solhjell er skuffet over USA. Til avisen Qatar Tribune sier han at USA sin posisjon er ”trøblete”.

Forhandlingene i Doha, som mange trodde skulle bli en ”transportetappe”, er dermed inne i sin dypeste krise siden København. Observatører snakker nå om fult sammenbrudd, og et ad-hoc møte i løpet av 2013.

Det foregår nå uformelle møter på ministernivå, i et forsøk på å redde forhandlingene. Et plenumsmøte er planlagt i løpet av ettermiddagen.

Les mer:

Dette krangler de om på Cop18

2012 ble et ekstremt klimaår

Miljøungdom deportert fra Qatar

Norge vi ha Kyoto-2

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s