Dramatisk vekst i sol og vind

Lagt ut av

Alle piler peker oppover for solenergi og vindkraft. Det Internasjonale Energibyrået (IEA) undervurderer vekstratene.

Erik Sauar med bakgrunn fra REC og Differ skriver i Dagens Næringsliv om hvordan IEA konsekvent har undervurdert vekstratene i solenergi og vindenergi (16.1.14)
Erik Sauar med bakgrunn fra REC og Differ skriver i Dagens Næringsliv om hvordan IEA konsekvent har undervurdert vekstratene i solenergi og vindenergi (16.1.14)

Mange skriver for tiden om den eksponentielle veksten i fornybar energi. Aftenpostens Ole Mathismoen hadde nylig en kommentar om en ny og grønn industriell revolusjon [Les kommentaren her]. Selv har jeg selv skrevet om hvordan Kina på ti år ble  verdensledende på vindkraft, og hvordan Tyskland sikter mot å bli fossilfritt [Les mer om tysk fornybarpolitikk].

Likevel tyder mye nå på at vekstratene i fornybar energi er større enn noen skulle tro. I Dagens Næringsliv kan vi i dag (16. januar) lese om hvordan Det Internasjonale Energibyrået gang på gang har undervurdert hvor raskt prisene faller på elektrisitet og komponenter i vind og solbransjen. Mannen som har skrevet kronikken er verd å lytte til. Erik Sauar har vært teknologidirektør i REC, er styremedlem i ZERO, og har selv gitt råd til IEA om fornybar energi. Nå skriver han om hvordan IEA neglisjerer vekstratene i sol og vind. Han viser bl.a til at kostnadene i solindustrien i dag nesten er på nivå med hva IEA mente den ville være i 2030. Han skriver om hvordan sjefene i IEA avviste nye tanker som ”ikke passet inn”, og hvordan IEA rapportene mangler grunnleggende innsikt i teknologiutviklingen innenfor solenergi.

De pessimistiske anslagene til IEA påvirker den internasjonale (og ikke minst den norske) energidebatten. Internasjonalt overinvesteres det i fossil energi. Og i Norge kanaliseres store investeringer til ytterligere leting etter olje- og gass i Barentshavet og Norskehavet, heller enn til framtidens energi. I dag investeres 9 av ti kroner i norsk industri i Olje og gass. Seinest i går hadde Nationen oppslag om hvordan Østlandet og Agder-fylkene har havnet i ”oljeskyggen.” På Østlandet blir tradisjonell industri lagt ned, mens flere og flere industribedrifter heller investerer i olje og gass. Resultatet er at norske klimagassutslipp går i været, samtidig som Norge blir mer og mer oljeavhengig.

Dette og mer til skriver jeg også om i boken min ”Drivhuseffekten – klimapolitikken som forsvant” [[Les mer om boken her]. Der dokumenterer jeg hvordan en særnorsk politisk-økonomisk tenkning har lagt grunnlaget for dagens oljeavhengighet. Overinvesteringene offshore legitimeres gjennom at de økonomiske verdiene omdisponeres til verdipapirspekulasjon og eiendomsinvesteringer (gjennom oljefondet).

Til tross for den økonomiske krisen vokser vindkraften bare mer og mer for hvert år som går.
Til tross for den økonomiske krisen vokser vindkraften bare mer og mer for hvert år som går.

Heldigvis er det en gryende diskusjon på gang om veien videre. I går hadde Dagsavisens Hege Ulstein en god kommentar om dette i Dagsavisen [Les den her]. På mandag reises jeg selv til Stord for å snakke om det samme under Samtidsdagane på Høyskolen der [Les mer om Samtidsdagane 2014 her].

Verden er inne i en dyp økonomisk krise. Økonomen Paul Krugman har lenge argumentert for at det må offensive investering til i ny infrastruktur for å få oss ut av uføret. Disse investeringene bør skje i fornybar energi. Tyskland er i dag motoren i Europeisk økonomi. Mange mener årsaken er de store velferdskuttene tyskerne har vært igjennom. Men vel så viktig (og kanskje svært undervurdert) er de store investeringene landet de sist tolv årene har gjort i fornybar infrastruktur. Over hele Tyskland popper det opp vindkraftverk og solkraftverk. Det har skapt et enormt hjemmemarked for fornybar energi som omsetter for milliarder, og en ny industri der mer enn 300.000 mennesker er ansatt. Det er flere enn det jobber mennesker i norsk oljebransje. Kanskje noe å tenke på for oljeavhengige nordmenn.

Les mer:

Ny klimadebatt i emning

Om vindkraft i Kina (Teknisk Ukeblad)

Tyskland satser fornybart

Norske kvotekjøp fungerer ikke (Kronikk i VG)

Norske økonomer ødeleger klimadebaten (NRK)

2 kommentarer

 1. Tallene som viser at installert effekt vokser er intressante og viser en god trend. Jeg syntes dog at det hadde vært langt mer overbevisende om du også hadde tatt med veksten i energi produsert, som jo faktisk er det viktigste.

  La merke til at du i «Eksplosiv vekst i Kinesisk vindkraft» også kun ga tall på installert effekt. Er det en grunn til at du(og flere andre) så ofte fokuserer på installert effekt? Er det lettere å finne data på?
  I samme artikkel gjør du også denne misvisende sammenligningen:
  «Per 1. januar 2013 har industrigiganten i øst installert mer enn 70.000 Megawatt (MW) vindkraft. Kraftkapasiteten i kinesisk vindkraft er dermed tre ganger så stor som verdens største vannkraftverk, Tre kløfter dammen…»

  For de som ikke vet forskjellene på vann- og vind-kraft, kan jo dette tolkes som at det produseres mye mer kraft fra vind enn Tre Kløfter, og er en usæriøs sammenligning

 2. Hei Ole,

  Takk for at du leser bloggen, og takk for hyggelig kommentar!
  I journalistikken er det helt vanlig å operere med installert effekt. Det er riktig som du er inne på at kapasitetsfaktoren på vindkraft og vannkraft er forskjellig. Men denne vil også variere fra kraftverk til kraftverk og fra år til år. Mange som er kritiske til vindkraft liker å framheve at disse har en lav kapasitetsfaktor. Men de siste årene har kapasitetsfaktoren til vind økt kraftig, og nærmer seg 50 prosent. Det er omtrent det samme som kapasitetsfaktoren til Three Gorges, så jeg syns ikke sammenlikningen jeg har brukt over er så ille.
  Interesserte lesere kan finne mer informasjon om kapasitetsfaktoren i fornybar energi her:
  http://cleantechnica.com/2012/07/27/wind-turbine-net-capacity-factor-50-the-new-normal/

  Når det gjelder kraftforsyningen fra fornybar energi, så har den økt proposjonalt med veksten i installert kapasitet. Det finnes mye data på dette, men wikipedia ser ut til å ha ganske oppdaterte data fra US EIA. Se link her: http://en.wikipedia.org/wiki/Wind_power

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s