Tyskland satser på fornybar energi

Lagt ut av

Det farer en grønn vind over Tyskland. En ny regjeringskommisjon mener fornybar energi kan dekke 100 prosent av elektrisiteten innen 2050.

Det har vært en voldsom vekst i tysk vindkraft

Innnen 2050 kan all strømproduksjon i Tyskland komme fra fornybar energi. Det mener et ekspertutvalg nedsatt av tyske myndigheter.

– Vi tar anbefalingene i denne rapporten på største alvor, sier statssekretær i det tyske miljøverndepartementet, Jürgen Becker, når jeg intervjuer ham for Klassekampen.

Kommisjonen, som har vært ledet av professor Martin Faulstich ved det tekniske universitetet i München, beskriver flere scenarioer for hvordan man kan nå målet om 100 prosent fornybar energi. Felles for dem er utfasing av både kullkraften og atomkraften i Tyskland.

Voldsom vekst i fornybar energi

Kullkraft og atomkraft representere i dag over 60 prosent av energiforsyningen i Tyskland, og mange har derfor hevdet at det vil være nærmest umulig å gjøre industrigiganten helt fornybar. Men en forrykende vekst i vindenergi har gjort at mange har endret holdning. 17 prosent av elektrisitetsforsyningen i landet kommer nå fra vindkraft, solkraft og bioenergi. Det er en fordobling på bare få år. Og nå mener selv den konservative CDU-regjeringen at en omstilling er mulig.

Statssekretær Jürgen Becker
Statssekretær Jürgen Becker

– Vi vil at andelen fornybar energi i elektrisitetsproduksjonen skal nå 35 prosent innen 2020 og øke til minst 80 prosent innen 2050, sier Jürgen Becker til Klassekampen.

Den nye holdningen til regjeringen har imponert selv dens argeste kritikere. Stefan Krug i Greenpeace Tyskland karakteriserer målsettingene som ”ambisiøs”.

– Ambisjonene her i Tyskland er ganske ambisiøse, men det er fortsatt mye som er ugjort, sier han. I motsetning til mange, mener Krug at det ikke er atomkraften det vil bli utfordrende å erstatte, men heller kullkraften.

– De siste månedene har halvparten av atomkraftverkene vært nedstengt, uten at det har skapt noe stort problem for elektrisitetsforsyningen, påpeker Krug.

– Men om man skal nå de ambisiøse klimamålene må man også gå løs på kullkraftverkene. Nesten halvparten av elektrisitetsforsyningen kommer fra kull. Om Tyskland fortsetter å produsere kull, er vi redd de ikke vil nå målet, sier han.

Store kullreserver

Tyskland har fremdeles store kullreserver, som utvinnes i de østlige delstatene Brandenburg og Sachsen. Her utvinnes såkalt brunkull i store kontroversielle dagbrudd. Store landskapsområder har blitt ødelagt av gruvedriften. Greenpeace, som har over 800.000 medlemmer i Tyskland, mener dagbruddene bør stenges.

– Dette er en svært skitten industri med store utslipp, sier Krug.

Selv om den tyske regjeringen gjerne vil innføre mer fornybar energi er de mer skeptisk til å erstatte alle kullkraftverkene.

– På kort- og mellomlang sikt vil kullkraftverkene, som produsere 45 prosent av energien vår, fortsatt spille en rolle sier statssekretær Jürgen Becker. Han sier det imidlertid er aktuelt å bytte ut noen av de eldste kullkraftverkene med nye.

– Disse nye kraftverkene må være ekstremt fleksible, veldig energieffektive og produsere lave utslipp, sier Becker, som mener det likevel er aktuelt å fase ut kullkraften på lengre sikt.

Grønn vindenergi

Stegan Krug, Greenpeace
Stegan Krug, Greenpeace

Det har de siste månedene blåst en kraftig grønn vind over Tyskland, og i delstatsvalget i Baden-Würtenberg skapte det politisk jordskjelv da de konservative (CDU/CSU) ble kastet ut av presidentkontoret, der de har regjert siden 1953. Inn rykket De grønne, og deres presidentkandidat Winfried Kretschmann med stort flertall.

Mange analytikere har pekt på at det var et politisk feilgrep av forbundskansler Angela Merkel (CDU), da hun i fjor høst valgte å forlenge levetiden til de tyske atomkraftverkene. Et av de eldste kraftverkene ligger nettopp i Baden-Würtenberg, og da atomkraftverket i Fukushima, i Japan, smeltet ned betød det også slutten på 60 år med CDU-styre i delstaten. Merkel har nå reversert sin holdning, og sier hun nå ønsker å stenge de eldste kraftverkene i landet.

17 prosent av elektrisitetsforsyningen i landet kommer nå fra vindenergi, solkraft og bioenergi.

Vindkraft er den viktigste av de fornybare ressursene i Tyskland, og står allerede for 8 prosent av kraftforsyningen. Men også solenergi er i stor vekst. Elektrisitet fra solenergi doblet seg i løpet av 2010 og bidrar nå med 2 prosent av tyskernes elektrisitetsproduksjon.

Og utviklingen skaper arbeidsplasser og entusiasme, ifølge Krug. 370.000 tyskere er i dag ansatt i denne sektoren. Det er en vekst på 8 prosent på ett år, og en fordobling siden 2004, ifølge det tyske miljøverndepartementet.

– Fornybar-politikken har skapt lokalt entreprenørskap. Folk ser at dette virker, sier Stefan Krug i Greenpeace.

Vil samarbeid med Norge om fornybar energi

For å øke fornybarandelen ytterligere ønsker tyske myndigheter et tettere samarbeid med blant annet Norge. Tyskerne ønsker kraftutveksling, slik at tysk vindkraft kan forsyne Norge med overskuddskraft når det blåser mye, og at norsk vannkraft kan hjelpe tyskerne når det blåser lite. Ifølge Krug i Greenpeace er det allerede dager hvor vindkraften i Tyskland står for all kraftproduksjon i landet trenger, men at det i andre perioder er svært lite. Men tyskerne vil gjerne ha enda mer vindkraft.

– Det vil bli avgjørende for oss å bygge ut mer vindkraft både på land og til havs, sier statssekretær Becker. Han sier tyskerne vil øke den økonomiske støtten til utbygging av slik kraft, spesielt til havs. Samtidig framhever han at et samarbeid med Norge og andre land ville vært positivt.

– Et samarbeid mellom Norge og Tyskland ville være en fordel, spesielt med tanke på lagring av overskuddskraft fra vind i norske vannkraftverk, sier han. Slik kan man få mer fornybar energi til Europa.

Saken har tidligerer vært på trykk i Klassekampen lørdag 28. mai.

Les mer:

Drittpakke mot Tyskland

Tyskland faser ut atomkraft

Hva skjedde i Tsjernobyl?

Konsekvenser av Tsjernobyl

2 kommentarer

  1. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
    I have joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post.
    Also, I have shared your site in my social networks!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s