Høyre forvirrer om miljøbiler

Lagt ut av

Dagens Næringsliv ga regjeringen miljøomtale verd millioner i markedsverdi. Med et tastetrykk forvandlet Høyres Tina Bru seieren til et mageplask.

De siste ukene har regjeringen fått flere riper i miljølakken. Etter flott innsats under klimaforhandlingene i Paris i høst, ble det denne uken klart at klimagassutslippene fortsetter å stige her hjemm. Så kom kritikken fra forskerhold om at regjeringen mangler planer for å kutte utslippene. NTB meldte at Norge var dårligst i Norden på grønn vekst. Men i dag kom endelig en etterlengtet godnyhet. I et tydelig grep for å kutte forurensende klimagassutslipp, lovet regjeringen og støtteparteiene at alle nye biler som selges etter 2025 skal ha null utslipp.

Vidar helgesen tweetedited
Fornøyd: Klima- og miljøvernminister Vidar Helgesen (H).

Det ble stort oppslag i Dagens Næringsliv. På innsiden av avisen sto FrPs Øyvind Korsberg resolutt med armene i siden foran en Hybridbil. Budskapet var ikke til å misforstå: Nå skulle regjeringen ta grep. Klimamålene fra Paris krevde en aktiv politikk, fastslo Korsberg. For selv om elbilsalget har økt de siste årene, har utslippene fra transportsektoren som helhet gått opp.

Det ble raskt skryt fra miljøhold og positiv omtalte. Samtidig lå målet så langt fram i tid, 2025, at det ville bli vanskelig å måle denne regjeringen opp mot resultatoppnåelsen. Godt politisk håndverk, vil enkelte kalle slikt. Likevel kom retretten: Høyres stortingsrepresentant Tina Bru sendte ut en pressemelding seint i går kveld, der hun presiserte at oppslaget var feil: «Dagens Næringslivs oppslag er misvisende», skrev Bru. Hva nå?

Oppsaget i DN var ikke til å misforstå. De borgelige var enige om at «det ikke skal selges nye bensin og dieselbiler etter 2025». Men ifølge Bru var framstillingen altså feil? «DN har tatt for mye Möllers tran» twitret hun ivrig fredag morgen og ble gjengitt i flere nettaviser. Det partiene var enige om var ikke å stanse fossilbilene, men «å sette måltall for hvor mange lav- og nullutslippsbiler vi trenger på norske veier i 2025», skrev Bru. Og å sette et måltall er da vitterlig noe annet enn at man allerede har satt seg et mål?

Tina bruedited
Ikke like fornøyd: Stortingsrepresentant Tina Bru (H).

Dermed var forvirringen total. En fulltreffer for regjeringen på miljøfronten, var redusert til et mageplask i løpet av ett tastetrykk. På facebook forsøkte Venstres klima- og energirådgiver Audun Rødningsby å rydde opp. Måltallene Bru snakket om var allerede fastsatt i forliket, hevdet han, og viste til transportetatenes mål om at «nye privatbiler, bybusser og lette varebiler skal være nullutslippskjøretøy i 2025». Bru ville bare presisere at fossilbilene ikke skulle forbys, skrev han.

Kan det stemme? Slik jeg forstår saken, er regjeringen faktisk blitt enig med støttepartiene om at alle nye biler som selges etter 2025 skal ha null utslipp. Det er virkemidlene for å nå målet de er uenige om. En kan premiere de som kjøper elbiler, eller man kan forby fossilbiler. Det siste er altså Høyre og FrP i mot. Men da kan man spørre seg hva som var hensikten med Tina Bru sin nattlige pressemelding? Ifølge Bru var poenget å få fram at regjeringen ikke ville «forby» bensin- og dieselbiler. Underlig, all den tid ordet forby ikke er brukt en eneste gang i artikkelen i Dagens Næringsliv. Kanskje var det Tina Bru og ikke DNs journalister som hadde tatt for mye tran denne kvelden?

Uansett har resultatet blitt en svært dårlig kommunikasjonsjobb. Det er ingen tvil om at fossilbilene må fases ut, om vi skal nå klimamålene fra Paris. Det er det også full enighet om på Stortinget. Da kan man spørre hva Tina Bru og Høyre tjener på dagens presisering. Taler Høyre med to tunger, eller er det bare snakk om tidenes dårligste kommunikasjonsjobb? Jeg heller mot å tro det siste.

Les mer:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s