Porsche-forliket dreper elbilen

Lagt ut av

Hybridbilene er i ferd med å skyve elbilene ut av markedet. Det bør være et tankekors for miljøvernere som har sloss for avgiftsfritak for plug-in hybrider.

Volvo XC90 V8_1
Er dette en miljøbil?

Elbilpolitikken her til lands har vært en fantastisk suksess. Der det bare er 30.000 elbiler i Tyskland, har vi i Norge nesten 80.000! Det sier litt om effekten av virkemidlene. Momsfritak og fritak i engangsavgift har gjort elbilene attraktiv i konkurranse med forurensende bensin og dieselbiler.

2015 ble rekordår for elbilsalget, med mer enn 25.000 solgte biler. Elbilen har spist av bensinbilsalget. Men i år er trenden i ferd med å snu. Elbilsalget stuper for første gang på flere år og såkalte plug-in hybrider spiser store markedsandeler. Er det bra?

Dette er Porsche-forliket

I det som har blitt kalt Porsche-forliket, mellom regjeringen og støttepartiene i fjor høst, ble effektavgiften på biler redusert kraftig. Det betød at biler med mange hestekrefter ble langt billigere å kjøpe. Store biler fikk avgifter som liknet mer på avgiftene til små biler. Luksus SUVen Volvo XC90 fikk eksempelvis en avgiftslette på over 100.000 kroner. Av de 100 bilene som fikk størst avgiftsreduksjon, var det store flertallet luksusbiler til langt over en million kroner (og helt opp til 8 millioner). Vinneren var de ladbare hybridene som fikk et fradrag i vektavgiften på hele 26 prosent. Slik ble den prismessige avstanden mellom det å kjøpe elbil og det å kjøpe en SUV hybrid mye mindre enn den var før.

Konsekvensen ser vi nå. Salget av hybridbiler har eksplodert, mens salget av elbiler raser. Utslagene har vært så groteske at bilbransjen selv ber om enderinger.

Den revolusjonerende elbilen

Det skal koste å forurense. Store avgiftsfritak er derfor sterke virkemidler i miljøpolitikken. Slike virkemidler bør forbeholdes teknologi som bidrar til store teknologiske skifter. Den utslippsfrie elbilen er en slik teknologi.

Det revolusjonerende med elbilen handler ikke bare om at den har null utslipp. Slik oljeanalytiker Thina Saltvedt har anmerket, er det revolusjonerende med elbilen at den gradvis underminerer behovet for å utvinne fossil olje. Slik bidrar den direkte til å redusere avhengigheten av klimaødeleggende fossil energi.

Oljen er ulikt fordelt i verden. Land som Saudi-Arabia, Norge og Russland har tjent seg rik på den. Andre land, som USA og Kina, har sloss for å få kontroll på den. Kampen om oljen skyldes i all hovedsak dens helt avgjørende plass i transportsektoren (og i krigsmaskineriet). Om bilparken elektrifiseres, vil det derfor snu opp ned på langt mer enn klimapolitikken.

Selv om kritikken mot elbil-støtten har vært sterk, ikke minst fra ”teknologinøytrale” SSB-økonomer, har politikerne derfor klart å verne om virkemidlene. Den norske elbilpolitikken har fått internasjonal oppmerksomhet. Oslo har blitt verdens elbilhovedstad med besøk av delegasjoner fra hele verden. Elbilpolitikk her til lands har skapt et brobyggingsmarked for bilfirmaer som har våget å satse elektrisk, slik som Tesla og Nissan.

Hva med bensingjerrige biler?

Det er dette viktige brobyggingsmarkedet som nå rammes. Det teknologiske skiftet bringes et skritt tilbake. Plug-in hybridene er kanskje mer miljøvennlig enn bensinbilene, men de er langt fra så miljøvennlige som elbilene. En ny stor biltest viser at drivstofforbruket til disse bilene kan være 150 prosent høyere enn det som oppgis av produsentene. Miljøutslippene går også for å være høyere enn hva bilprodusentene opplyser.

Jeg har tidligere kritisert Bellonas Fredric Hauge på denne bloggen, for hans støtte til utbyggingen av gasskraftverket på Mongstad. Men i dette spørsmålet fortjener han honnør. Hauge har vært krystallklar i kritikken av  alle avgiftslettene på hybrider.

Dypest sett handler dette om hvordan man innretter miljøavgiftene. For hvorfor skal ikke andre bensingjerrige biler ha lave avgifter, når plug-in hybriden har det? NAF har allerede startet kampanjen for å redusere avgiftene også for bensingjerrige biler. Det skal med andre ord bli billiger å kjøre bil, uavhengig av om den er stor eller liten. Selv med en margibalt høyere CO2-avgift, vil ikke det tjene miljøet.

Bensin dominerer

Vi har kanskje 80.000 elbiler, men vi har mer enn 2,5 millioner forurensende fossilbiler. Skal vi nå klimamålene må vi både redusere transportbehovet og dramatisk øke andelen elbiler. Porsche-forliket fører i feil retning i så måte.

Skal de forurensningsfrie elbilene utvikle seg videre i konkurranse med fossilbilene, kreves det store forskjeller i avgiftene. Det er nemlig avgiftsfritakene som har vært den viktigste årsaken til at så mange nordmenn har valgt elbil. Skal bilindustrien være villig til å satse nye milliarder på å gjøre elbilene bedre, må de vite at det er en vinnerstrategi.

Skatteletter og avgiftsfritak er sterke virkemidler som bør forbeholdes de avgjørende teknologiskiftene.

Miljøstiftelsen ZERO har sammen med bilbransjen sloss hardt for å lette avgiftene på plug-in hybrider. Kanskje hadde de håpet at plug-in hybridene ville stjele markedsandeler fra fossilbilene og ikke elbilene. Men når vi nå nå ser konsekvensene, er det kanskje på tide å ta et skritt tilbake? Det er tross alt utslippsfrie biler vi ønsker, ikke biler med litt mindre utslipp.

En kortversjon av denne kronikken er også publisert i VG.

Les mer:

2 kommentarer

  1. Politikerne har ønsket å øke elbil-salget og avgiftsfritakene mm har vært vellykket i så måte selv om det har kostet mye i reduserte inntekter for staten. Det at elbil-salget faller bør ikke benyttes til å snakke ned plugin-hybrider. Sistnevnte er fullverdige erstattere til bensin/diesel-biler, det er fortsatt ikke elbilene (lang rekkevidde og kort oppfylling). De neste par årene vil bli spennende, mange nye elbiler og plugin hybrider kommer på markedet slik at de kan konkurrere enda bedre med bensin/diesel biler.

    Siden elbil-drift er effektiv og det er lite avgifter på strøm i forhold til bensin/diesel har en plugin hybrid eier gode incentiver til å kjøre elektrisk – det koster typisk bare 1/5 pr km sammenlignet med bensin/diesel.

    Ellers sier du at elbilen har null utslipp, det gjelder jo bare ved kjøretøyet som i seg selv er en fordel for lokal forurensing. Klimautfordringen er global og da må en se på globale utslipp og der er fortsatt ikke elbiler med store batteripakker spesielt gunstige. I Norge er vi mer heldig stilt med mye fornybar kraft. Teknologiutvikling vil nok bedre situasjonen.

    Se artikkel på minerva for mer informasjon – der er også tallgrunnlaget dokumentert. https://www.minervanett.no/hvor-klimavennlig-er-elbilene/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s