Det ble torsdag slått full alarm ved det franske atomkraftverket Penly, da det ved halv ett tiden utviklet seg kraftig røyk i ett av reaktoranleggene.
Brannen er den tredje som rammer fransk atomindustri på under ett år.

Et titalls brannfolk var ifølge flere nyhetsbyråer involvert i slukkingen av brannen, som førte til stor røykutvikling ved atomkraftverket.
Alvorlig
Det er det franske elektrisitetsselskapet EDF (Electricite de France), som eier og drifter Penly-kraftverket. Selskapet er sitert i flere medier på at brannen oppsto i en pumpe knyttet til reaktorens primærkjølekrets.
Små dammer med brennende olje ble slukket, og reaktoren stengt som følge av ulykken.
Til tross for alvoret i situasjonen, skal brannmannskapene har hindret at brannen spredte seg til større deler av reaktorbygget. Det er to reaktorer på anlegget og reaktor 2 er stengt som følge av uhellet. Det er uklart om også reaktor 1 er blitt stengt.
Flere nyhetskilder siterer EDF på at det var to “små branner” i reaktorbygget, forårsaket av oljelekkasje fra en pumpe i reaktorens primærkjølekrets. Ingen ble skadet i brannen ifølge nyhetsbyrået Reuters
Den franske avisa Le Figaro meldte først at det ikke hadde vært noen brann, bare røykutvikling.
Tre branner på ett år
Brannen i Penly er den tredje som rammer fransk atomindustri på under ett år. I juli 2011 var det Tricastin-kraftverk i Sør-Frankrike som ble rammet av ulykke, da en eksplosjon førte til brann (også det eid av EDF). I september var uhellet ute igjen, da en mann ble drept og fire skadd i en eksplosjon og en brann ved atomanlegget i Marcoule. Nå er det altså et tredje kraftverk som er rammet av brann.
De mange ulykkene har ført til dalene oppslutning om atomkraft i Frankrike. En undersøkelse fra april i fjor viser at nesten 60 prosent ønsker å avvikle atomkraften.
Frontene mellom atomindustrien og motstanderene har også blitt skarpere. I november i fjor ble EDF ilagt en bot på 1,5 millioner Euro, for å ha hacket seg inn på Greenpeace sitt datasystem på jakt etter informasjon. To EDF-ansatte ble også fengslet etter episoden.
I mars i år deltok 60.000 franskmenn i en demonstrasjon mot atomkraft.
Penly et nytt kraftverk
Mellom 70 og 80 prosent av elektrisitetsforsyningen i Frankrike kommer fra atomkraft, noe som gjør Frankrike svært avhengig av atomkraftverkene. Penly-kraftverket er et av de mer moderne. Det ligger 10 kilometer nord for byen Dieppe og består av to reaktorer, hver med en kapasitet på 1330 MW. Den første reaktoren i Penly ble satt i drift i 1990, mens den andre reaktoren kom i drift i 1992. Reaktorene er av trykkvannstypen, som er av de aller vanligste i Frankrike.
Penly bruker vann fra Den engelske kanal i sitt kjølesystem. Det har tidligere vært diskutert om beliggenheten rett ved Den engelske kanal, er fornuftig sett i sammenheng med hvordan store bølger kan påvirke atomkraftverkets integritet, etter Fukushima.
Det skal ha vært en oljelekkasje fra en av pumpestasjonene i reaktorens primærkjølesystem som forårsaket brannen.
En skade på reaktorens primærkjølesystem er svært alvorlig. Så seint som i januar viste undersøkelser foretatt av franske sikkerhetsmyndigheter (ASN) at svikt i kjølesystemet kunne føre til en nedsmelting i løpet av få timer. Som følge av undersøkelsene har ASN foreslått en rekke tiltak for å bedre sikkerheten ved franske atomkraftverk.
Spørsmålet nå er om de andre trykkvannsreaktorene i Frankrike er disponert for de samme problemene som utløste ulykken i Penly.
Det har lenge vært snakk om å bygge en tredje reaktor ved Penly-kraftverket, men denne utbyggingen er satt på vent.
Norsk atombrensel til Frankrike?
Franske atomkraftverk har av industrien blitt framhevet som av de tryggeste i verden. I Norge foreligger det planer om å sende norsk atombrensel til behandling i det fransk atomanlegget La Hague, nettopp fordi dette anlegget anses som tryggere og renere enn eksempelvis det britiske Sellafield. En samlet miljøbevegelsen har protestert mot forslaget, og foreslått en lagringsløsning i Norge i stedet.
Les mer:
Miljøbevegelsen protesterer mot å sende norsk atomavfall til Frankrike
Solheim krever full informasjon om La Hague
Mange mener det var «panikkartet» å stenge tyske atomkraftverk