Klimaendringene er her

Lagt ut av

Det er en veldig stor frykt for å ta i bruk ordet «klimaendringer» om det som nå skjer i Gudbrandsdalen. Klimaendringer skal liksom omtales abstrakt, som noe som angår andre utenfor Norge. Jeg er opptatt av at klimaendringene er konkrete og at de er her nå.

Hvorfor? Fordi nedbøren i Norge er økt med 20 prosent på 100 år, og skal øke med nye 30 prosent til fram mot 2100.

Flom og ras ødela for millioner av kroner i Gudbrandsdalen i 2011. Her fra Kvam, Nå er flommen her igjen (Foto: Erik Martiniussen)
Flom og ras ødela for millioner av kroner i Gudbrandsdalen i 2011. Her fra Kvam, Nå er flommen her igjen (Foto: Erik Martiniussen)

I 2011 besøkte jeg Gudbrandsdalen for å se på konsekvensene av flommen den gang. Det som møtte meg var brutalt. Store hus var knust til pinneved. Biler var revet med av vannet. Mennesker som hadde mistet alt vasset rundt i leire.

Det var store oppslag i media, men bare måneder senere var nesten alt glemt. En av årsakene heter forsikringer.

I Norge har vi naturskadeforsikring, privatforsikring, og en stat som kan reparere veier og jernbane. Like enkelte er det ikke i fattige land som rammes av tilsvarende eller verre flom og nedbør.

Nå har det vært ekstremflom i Gudbrandsdalen i 2010, 2011 og 2013. I tillegg var det storflom i 1995 som knuste tettstedet Tretten. Det er på tide å innse at klimaendringer ikke er noe koselig fenomen som bare fører til varmere somre og flere turister. Det fører også til at kornavlingene regner bort og potetene råtner på søkkvåte jorder.

I 2011 falt kornproduksjonen i Norge med 14 prosent. Årsaken var ekstreme nedbørsmengder. Det var den våteste sommeren som noen gang var registret her til lands. Nedbøren over Sør- Norge som helhet var 170 prosent av normalen. Men det mest overraskende var kanskje at de gamle rekordene slett ikke var så gamle. Normalt skulle man vente at det gikk flere tiår mellom slike ekstreme nebørsår. Men sist det ble satt slike rekorder i Norge var i 2010, 2000 og 1999.

I Norge kan vi foreløpig «dekke over» skadene klimaendringene påfører oss ganske raskt. Det er ikke sikkert det blir like lett i framtiden. Nå har vi hatt 1 grads global temperaturøkning (2 grader nord for 64 breddegrad). Jeg vil ikke ha 3 graders temperaturstigning.

En fyldigere versjon av dette innlegget er publisert på NRK Ytring

Les mer:

2012 ble et ekstremt klimaår

Bangladesh rammes av klimaendringer

Ban Ki-mon ber rike land ta ledelsen

Advarer mot fem graders oppvarming

2010 det varmeste året noensinne

4 kommentarer

    1. Ikke like ofte som nå. Det regner som sagt langt mer enn før. Det viser nitidig måling fra Meteorologisk institutt. En kan selvfølgelig velge å lukke øynene for det. Men jeg ser ikke helt hensikten i aktivt bestride at det skjer.

  1. Hei Erik! Takk for at du skriver dette. Håper du har tid til å svare på alle kommentarene du får på ytring også. Folk er i kollektiv fornektelse og leser alt som handler om klimaendringer på vrangen. Det er helt utrolig hva man kan misforstå hvis man bare har bestemt seg for å være vanskelig. Heier på deg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s