Bakterienes julekalender (20. des.): Bakterier som spiser plast

Lagt ut av

Bakterienes julekalender har tidligere vist hvor fantastisk mangfoldig bakteriene er. Vi liker å tro at vi lever på menneskenes planet, men egentlig lever vi på bakterienes planet. Når de vektløse, smarte dyrene og menneskene her oppe på jordens overflate dør og atter faller til marken, er det bakteriene som bryter oss ned igjen til jord. Det høres kanskje morbid ut, men uten bakterienes evige metabolisering av døde blader, kvister, planter, dyr og insekter, ville jo verden ikke vært beboelig. Antakelig fins det ikke et eneste substans som ikke bakteriene kan bryte ned.

Som biokjemikere er bakteriene oss fullstendig overlegne. Det er deres enzymer vi bruker for å produsere våre livreddende medisiner, og kanskje blir det deres enzymer som etter hvert vil redde oss fra vår selvpåførte miljøkrise. Nylig fant forskere ved Universitetet i Tromsø en ny bakterie som kan trekke klimagassen metan rett ut av atmosfæren. Bakterien har fått navnet Methylocapsa gorgona MG08, og den kan bruke karbonet i metan til å vokse. Det er tidligere estimert at denne type bakterie årlig spiser opp 30 millioner tonn metan, og ble funnet på en norsk søppelfylling. [1]

Som om ikke dette var nok, fant et knippe japanske forsker i 2016 en bakterie som var ekstremt sulten på – plast! PET, det sterke plastmaterialet som fins i plastflasker, tar det vanligvis hundrevis av år for naturen å bryte ned. Men bakterien ideonella sakaiensis har utviklet et enzym som bryter ned plasten på bare noen få dager.[2] Bakterien ble først oppdaget på en strand utenfor et plastgjenvinningsanlegg.

I år fant tyske forskere en annen bakterie som bryter ned en annen type plast. Polyuretaner er vanskelige nedbrytbar og et plastprodukt som brukes i svært mange ulike produkt. Bakterien ble identifisert som Pseudomonas bacteria. Mer enn 8 milliarder tonn med plast er produsert i verden siden 1950-tallet. Det aller meste forursener nå kyster og landskap verden over. Plasten truer med å bli en permanent forurensing av det naturlige miljø, og det er stort behov for måter å bryte den ned på. Nå kan svaret altså ligge hos bakteriene.

Bakterien ble først oppdaget på en strand utenfor et plastgjenvinningsanlegg.

Ps. Kjøp gjerne boken min. Krigen mot bakteriene har fått svært gode omtaler og er ute i bokhandelen nå.

Les mer:

17. des. Bakterier som vekstfremmer.

16. des. Naturens medisin

15. des. Medisinen som reddet D-dagen

14. des. John Snow og Spøkelseskartet

13. des. Bakterien som gjør deg glad.

11. des. Om bakterienes utrolige mangfold.

10. des. Slektskapet mellom menneskenes celler og bakteriene

9. des. Bakteriene som skapte atmosfæren

8. des. Livets opphav

7. des. Bakterien som reduserer stress.

6. des. Lukten av regn


[1] Strøm, Petter (23.4.2019)

[2] Halton, Mary (16.4.2018).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s