Bakterien som overlever alt: Tåler enorme mengder radioaktiv stråling

Lagt ut av

I dag skal vi lære om en tøff j**** her i bakterienes julekalender. Den kalles bakterienes Conan og tåler alt fra total dehydrering i opp til 6 uker og dynking i sterke syrer. Men kanskje mest ekstremt: Den tåler syke mengder radioaktiv stråling. Conan-bakterien tåler en dose på 5000 grays (Gy) uten å tape noen levedyktighet. Til sammenlikning er 5 Gy mer enn nok til å drepe et menneske. Men Conan-bakterien kan ta i mot hele 15 000 grays og likevel overleve!

Deinococcus radiodurans er navnet på denne tøffingen som ble oppdaget ved en tilfeldighet i 1956, av forskere som forsøkte å sterilisere mat med gammastråling. Til sin overraskelse oppdaget de at en av boksene de bestrålte fortsatt ble dårlig og var bebodd av en rødlig organisme. Dette var D. radiodurans.

Bakterien er stappfull av antioksidanter som er med på å gi bakterien dens skarlagensrøde fargetone. Antioksidantene motvirker frie radikaler, som oppstår i kroppen etter stråling. Men det virkelige problemet med radioaktiv stråling er jo at den river DNAet vårt i filler. Løsningen D. radiodurans har funnet er å lagre flere sikkerhetskopier av genomet sitt, atskilt i fire ulike rom. Selv om stråling ødelegger DNA-en, kan bakterien lime bitene sammen igjen, eller kopiere sekvenser fra sikkerhetskopiene og sette sammen DNA på nytt!  En helt utrolig egenskap! Disse science fiction-aktige trekkene har fått enkelte forskere til å mene at D. radiodurans må stamme fra verdensrommet der strålingen er høy. Mer sannsynlig er det at bakterien har utviklet sine unike forsvarsevner mot dehydrering som ødelegger DNA på samme måte som radioaktiv stråling. Den kan være helt uttørket i 6 uker og likevel overleve.

Denne tøffe bakterien, D. radiodurans, er funnet på alle verdensdeler, også Antarktis, og kan overleve i mange ulike miljøer. I all hovedsak lever den i jord, men den er også funnet på steriliserte operasjonskniver og i….elefantbæsj.

LES MER:

21. des. Hvor kommer antibiotikaresistens fra?

20. des. Bakterier som spiser plast

18. des. Snille virus som dreper slemme bakterier

17. des. Bakterier som vekstfremmer.

16. des. Bakterier som medisin?

15. des. Medisinen som reddet D-dagen

13. des. Bakterien som gjør deg glad.

11. des. Om bakterienes utrolige mangfold.

10. des. Slektskapet mellom menneskenes celler og bakteriene

9. des. Bakteriene som skapte atmosfæren

8. des. Livets opphav

7. des. Bakterien som reduserer stress.

6. des. Lukten av regn

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s